'Bila je apsolutno iznenađena uhićenjem'

Rimac ispitana u USKOK-u, Melvan i Jakupčić pušteni da se brane sa slobode

30.05.2020.
u 10:44

Josipa Rimac, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina i promptno smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave, noć je provela u policijskom pritvoru na Oranicama.

Tamo je završila nakon što je jučer uhićena u sklopu veće policijsko-uskočke akcije kojom je obuhvaćeno 13 osoba, a među njima je više članova HDZ-a. Svi oni sumnjiče se za niz koruptivnih djela koja uključuju zloporabe u gospodarskom poslovanju, primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem. Većina od 13 osumnjičenika, koji su trenutačno dostupni, tijekom petka ispitani su u USKOK-u, dok će preostala nekolicina na tužiteljstvo biti dovedena danas ujutro. Nakon što ispitivanja na tužiteljstvu budi okončana, USKOK će odlučiti za koga će tražiti istražni zatvor. Očekuje se da bi istražno ročište moglo biti održano u ranijim poslijepodnevnim satima, a o istražnom zatvoru će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Inače, većina osumnjičenika koja je jučer ispitana na USKOK-u, a među njima su osim Josipe Rimac bili Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma, Ana Mandac, pomoćnica Ministarstva gospodarstva i Ružica Njavro, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede iznijeli su obranu. Vinko Gulišija, odvjetnik Josipe Rimac u petak navečer je kazao da nju USKOK sumnjiči za tri kaznena djela, a konkretno za trgovanje utjecajem i davanje mita.

- Iscrpno je iznijela obranu. Nije odgovarala na pitanja, no ne iz tehničkih razloga već zbog umora. Htjeli smo to sve što prije završiti, no praktički je objasnila sve što joj se stavlja na teret.

Sve je to trajalo oko 45 minuta - kazao je Gulišija. Dodao je i da je njegova klijentica bila apsolutno iznenađena uhićenjem, te da s obzirom na to da je riječ o velikom predmetu, očekuje da USKOK zatraži određivanje istražnog zatvora. A njegovoj klijentici, Vlada je, što se tiče istražnog zatvora, svjesno ili nesvjesno pomogla. Naime, Josipa Rimac je, baš kao i Ana Mandac u petak promptno razriješena svoje dužnosti i to na telefonskoj sjednici Vlade. To je brzina koja baš nije uobičajena za hrvatsku politiku, no tim Vladinim potezom i za nju i za Anu Mandac, opasnost od ponavljanja djela otapala je kao potencijalni razlog za određivanje istražnog zatvora. Jer ako nisu na svojim funkcijama više, onda ta djela ne mogu ni ponoviti.

A što se tiče tih djela, u odnosu na Josipu Rimac, nju se sumnjiči da je pogodovala C.E.M.P.-u investitoru vjetroelektrana na području Krš-Pađene. Konkretnije, sumnjiči ju se da je to radila na nagovor Milenka Bašića i Dragana Stipića iz tvrtke Lager, koji su joj za pomoć oko njihovog projekta obećali znatnu imovinsku korist. A ta znatna imovinska korist je prema tvrdnjama istražitelja iznosila 45.000 eura. Toliko je Josipa Rimac trebala dobiti od provizije i to preko svoje sestre Nediljke Radić. Sestra Josipe Rimac radi za Generali osiguranje i trebala je sklopiti policu osiguranja za vjetroelektrane.

Nakon što je polica bila sklopljena, Nediljki Radić isplaćena je njezina brokerska provizija, a od te brokerske provizije ona bi 45.000 eura proslijedila svojoj sestri. Za uzvrat, Josipa Rimac je poduzela neke korake koji su C.E.M.P.-u omogućili da se žurno povuku negativna mišljenja koje su Hrvatske šume dale za projekt vjetroelektrana. Bivšu glavnu državnu tajnicu tako se sumnjiči da je od Jakupčića i Ivana Melvana, šefa ispostave Hrvatskih šuma Split tražila da povuku negativna mišljenja koja su dana C.E.M.P.-u, iako je znala da oni još od 2015. neovlašteno koriste šumsko zemljište u vlasništvu države, zbog čega su Hrvatske šume protiv C.E.M.P.-a podigli tužbu.

Osim toga, C.E.M.P. je 7. travnja 2017. na štetu Hrvatskih šuma neovlašteno proširio koridor za izgradnju prometnica, pa mu Hrvatske šume nisu izdale potrebne dozvole za nastavak gradnje. Josipa Rimac se sumnjiči da je sve to znala, kada je od Jakupčića i Melvana tražila da se ranije negativna mišljenja koja su izdana C.E.M.P.-u povuku, što su oni i učinili, pa su spomenuta negativna mišljenja povučena 13. prosinca 2019. i 6- ožujka 2020. Njih se dvojicu pak sumnjiči da su na nagovor Josipe Rimac negativna mišljenja povukli iako su znali da da Hrvatske šume vode spor sa C.E.M.P.-om zbog naplate štete koje je nastala izgradnjom cesti te iako su znali da C.E.M.P. nije podmirio sva svoja dugovanja.

Što se tiče tih dugovanja, bila je riječ o navodno nešto malo više od šest milijuna kuna. Jakupčić je, kako se neslužbeno doznaje, u svojoj obrani tvrdio da je isposlovao da C.E.M.P. od tog iznosa plati šest milijuna kuna. C.E.M.P. , pak u priopćenju koje poslao medijima u petak poslijepodne tvrdi da je riječ o ucjeni. Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan pušteni su da se brane sa slobode nakon što su u petak navečer ispitani u Uskoku što i potvrdili odvjetnici.

Inače, osim već navedenih, ovom su istragom još obuhvaćeni Nataša Turbić, HDZ-ova načelnica Gračaca, poduzetnik Ante Sladić, Marinko Tokmačija, kninski gradski vijećnik, Josip Ravlić i Nikola Lapčić. Policijsko- uskočka akcija trajala je mjesecima, a tijekom nje osumnjičenici su, kako se neslužbeno doznaje i tajno prisluškivani.


 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije