Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost

Josep Borrell posjetio Odesu i osudio 'barbarske' napade na grad

josep borrell
30.09.2023.
u 20:34

Visoki predstavnik EU-a ponovno je javno zamjerio ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu što je prekinuo sporazum postignut uz posredovanje UN-a kojim je omogućen izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, unatoč ruskoj blokadi luka.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell posjetio je ukrajinski lučki grad Odesu na Crnome moru, gdje se iz prve ruke uvjerio u štetu koju su mu nanijeli ruski napadi.

Stara četvrt Odese i povijesna pravoslavna katedrala Preobraženja nedaleko od luke teško su oštećene u ruskome bombardiranju u srpnju. Nedavno je pogođena i lučka infrastruktura koja je ključna za ukrajinski izvoz žitarica.

Dok je obilazio mjesto na kojemu se nalazi katedrala, Borrell je ruski napad na grad nazvao "barbarskim". "Ovo je dobar primjer kako Rusija pokušava uništiti Ukrajinu", kazao je.

Izrazio je žaljenje što je prošla već godina dana otkako je Moskva nezakonito pripojila četiri regije na jugu i istoku Ukrajine.

Obećao je da Europa neće napustiti Ukrajinu u njezinu teškom ratu za povratom okupiranih regija te je kazao da će joj trebati daljnja vojna, gospodarska, politička i diplomatska potpora.

Visoki predstavnik EU-a ponovno je javno zamjerio ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu što je prekinuo sporazum postignut uz posredovanje UN-a kojim je omogućen izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, unatoč ruskoj blokadi luka.

Borrellov put nije bio unaprijed najavljen iz sigurnosnih razloga, a nisu navedeni ni detalji o tomu što je još planirao za vrijeme posjeta Odesi. 

Prije gotovo dva tjedna španjolski diplomat je rekao da će uskoro u Kijevu organizirati sastanak ministara vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a.

Jedna od tema planiranog sastanka EU-a, kako je Borrell kazao, njegov je prijedlog da se uspostavi dulje razdoblje financiranja za vojnu pomoć Ukrajini te da se podrže isporuke modernih borbenih zrakoplova i projektila novcem EU-a.

Njegov je cilj od 2024. do 2027. prikupiti 5 milijardi eura godišnje u sklopu predloženog Ukrajinskog fonda za potporu.

Usto treba istaknuti da će izgledi Ukrajine za članstvom u EU-u vjerojatno ostati upitni.

Država je službeno kandidatkinja od lipnja, no 27 država članica još mora jednoglasno odlučiti o otvaranju službenih pristupnih pregovora.

Pozitivna odluka trebala bi uslijediti nakon što Ukrajina ispuni određene uvjete, među kojima je i snažnija borba protiv korupcije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije