ČAK SU BROJNIJI:

Još jedna vrsta komaraca može prenositi zika virus?

Zika virus
08.03.2016.
u 12:05

Brazilski znanstvenici objavili su da bi još jedna vrsta komarca, brojnijeg od vrste Aedes aegypti, također mogla prenositi zika virus, što bi dodatno otežalo borbu protiv njegova širenja

Zika virus povezan je s tisućama slučajeva prirođenih deformacija kod novorođenčadi u Brazilu i drugim latinoameričkim i karipskim državama.

Brazilski znanstvenici objavili su ovoga tjedna kako su u laboratorijskim uvjetima utvrdili da taj virus može prenositi i komarac Culex quinquefasciatus koji je češći od Aedes aegyptija.

U Brazilu je Culex 20 puta češći od Aedesa, kažu znastvenici.

Tim stručnjaka iz zaklade Oswaldo Cruz u Recifeu ubrizgao je krv zeca zaraženog zikom u komarce Culex i utvrdio da je virus stigao u slinovnice komaraca što znači da bi ga mogli prenijeti ubodom u novu žrtvu.

Znanstvenici sada hvataju primjerke Culexa na područjima Brazila na kojima je utvrđeno da postoji zaraza zikom.

U Brazilu je potvrđeno više od 640 slučajeva mikrocefalije i smatra se da je većina povezana sa zarazom zika virusom majki.

Za razliku od Aedes aegyptija, Culex quinquefasciatus bi mogao održavati virus u opticaju u hladnijim mjesecima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?