TREĆA DRŽAVA

Još jedna europska zemlja planira uvesti vojni rok za žene: 'Ravnopravnost spolova'

MIKKEL BERG PEDERSEN/REUTERS
14.03.2024.
u 07:12

Premijerka Mette Frederiksen rekla je da će Danska produžiti rok služenja i za muškarce i za žene s četiri na 11 mjeseci

Danska planira regrutirati žene za služenje vojnog roka, otkrila je tamošnja vlada u srijedu. Time Danska postaje jedna od samo nekoliko zemalja koje nalažu da žene služe u oružanim snagama. "Robusniji vojni rok, uključujući punu ravnopravnost spolova, mora pridonijeti rješavanju obrambenih izazova, nacionalnoj mobilizaciji i popunjavanju naših oružanih snaga", rekao je ministar obrane Troels Lund Poulsen.

Žene u Danskoj već se mogu dobrovoljno javiti za služenje vojnog roka. Danska bi trebala biti treća zemlja u Europi koja će uvesti vojni rok za žene. Naime, Norveška i Švedska to su učinile 2015., odnosno 2017. godine. Danska vojska sastoji se od 7.000 do 9.000 profesionalnih vojnika, isključujući ročnike koji prolaze osnovnu obuku. Obvezni vojni rok odnosi se na muškarce starije od 18 godina. Međutim, budući da ima dovoljno dobrovoljaca, nisu svi mladići ročnici, navodi Politico

Premijerka Mette Frederiksen rekla je da će Danska produžiti rok služenja i za muškarce i za žene s četiri na 11 mjeseci.

 

"Ne naoružavamo se u Danskoj jer želimo rat, uništenje ili patnju. Naoružavamo se kako bismo izbjegli rat u svijetu u kojem je međunarodni poredak doveden u pitanje", kazala je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?