Britanski premijer

Johnson upozorio na "olujne oblake" pandemije iznad Europe

Boris Johnson
12.11.2021.
u 18:12

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u petak da je zabrinut zbog rastućeg broja zaraženih od Covida u Europi, upozoravajući na “olujne oblake” novog vala zaraza koronavirusom.

Britanija je imala mnogo više stope zaraze sa COVID-19 od ostatka zapadne Europe od ljeta kada je Johnson ukinuo restrikcije u cilju suzbijanja širenja virusa u Engleskoj.

Stope zaraze u Britaniji sada su, ipak, u opadanju, dok su u naglom porastu u zemljama kao što su Njemačka, Austrija i Nizozemska. Dijelovi istočne Europe također bilježe nagli rast broja zaraženih.

- Vidim olujne oblake kako se nadvijaju nad dijelovima europskog kontinenta. Moram biti potpuno iskren prema ljudima: “Bili smo ovdje i ranije. Pamtimo što se događalo kada su valovi počeli da se kreću - izjavio je Johnson u televizijskom govoru, misleći na prethodne valove zaraze.

Naglasio je kako namjerava ući u zimu ne zatvarajući ekonomiju, što je već učinio u tri navrata u odgovoru na rastuće brojke zaraženih. On se umjesto toga oslonio na treću dozu cjepiva protiv Covida za stare i bolesne.

Stopa zaraze u Engleskoj sada opada s najviših razina u godini, sudeći po procijeni Nacionalnog zavoda za statistiku.

Johnson je, međutim, izjavio da bi, ukoliko se ljudi ne cijepe trećom dozom, broj zaraženih mogao ponovno rasti.

- Imamo neke ohrabrujuće brojke u smislu da brojke opadaju neko vrijeme, ali nije jasno hoće li se taj pad nastaviti - kazao je Johnson.

- Promatram što se događa izvan zemlje i jednostavno kažem britanskom narodu: “Ovo je trenutak da dobijete treću dozu” - izjavio je britanski čelnik, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije