Britanski premijer

Johnson optimističan ali oprezan uoči pregovora u Bruxellesu

Boris Johnson
08.12.2020.
u 16:09

Britanski premijer Boris Johnson "optimističan je" uoči svog posjeta Bruxellesu kamo ide radi trgovinskih pregovora s Europskom unijom, ali je u utorak poručio da se "u ovom trenutku čini da će biti vrlo, vrlo teško" postići sporazum. 

Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su u ponedjeljak da će Johnson tijekom sljedećih nekoliko dana doputovati u Bruxelles kako bi iznio konačne planove za trgovinski sporazum prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU-a 1. siječnja 2021. 

Kažu da su ključna pitanja osiguranje pravednih uvjeta na tržištu, ribarstvo i način rješavanja budućih sporova, ali čini se da nijedna strana nije spremna učiniti ustupke. 

"Dat ćemo sve najbolje od sebe, ali poručio bih svima, budite dobrog raspoloženja, pred našom zemljom su izvrsne mogućnosti u svakom pogledu. Ključna stvar je 1. siječnja, što god da se dogodi, bit će promjene", rekao je Johnson u utorak. 

"Vidjet ćemo dokle ćemo stići u sljedeća dva dana, ali mislim da je pozicija britanske vlade da smo voljni pridonijeti na bilo kojoj razini, političkoj ili nekoj drugoj, sve smo spremni pokušati", dodao je. 

"No i dalje postoje granice koje nijedna razumna, neovisna vlada ili zemlja ne može prijeći i ljudi to moraju razumjeti", istaknuo je britanski premijer. 

Iako je EU voljna postići dogovor, također ima svoje granice, rekao je njemački ministar za Europu Michael Roth novinarima u Bruxellesu.

"Želimo postići dogovor, ali ne pod svaku cijenu", rekao je Roth uoči sastanka. Njemačka je trenutno zemlja koja predsjedava Europskom unijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?