Britanski premijer

Johnson neće s Atenom pregovarati o vraćanju blaga iz Partenona

Boris Johnson
16.11.2021.
u 21:55

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak svom grčkom kolegi Kiriakosu Mitsotakisu da pitanje vraćanja mramornih skulptura iz antičkog hrama Partenona treba uputiti Britanskom muzeju, a ne njegovoj vladi.

Grčka od 1832. traži da joj se vrate skulpture koje je početkom 19. stoljeća iz Partenona odnio britanski diplomat lord Elgin, u vrijeme kada je Grčka bila pod vlašću Osmanskog carstva. 

Thomas Bruce ili lord Elgin odnio je klasične grčke skulpture od mramora, razne natpise i ostala blaga stara oko 2500 godina koje su uglavnom pripisuju znamenitiom kiparu i arhitektu Fidiji i njegovim pomoćnicima.

"Premijer je rekao da razumije snagu osjećaja grčkog naroda u vezi s tieme, ali je ponovio poznato stajalište Ujedinjene Kraljevine da se to tiče Britanskog muzeja koji skrbi o umjetninama", priopćio je ureda premijera.

Skulpture, poznate u Britaniji kao Elgonovi mramori, čine oko polovice 160-metarskog friza koji je ukrašavao Partenon, arhitektonsko remek djelo iz 5. stoljeća prije Krista. Većina ostalih skupltura je u Ateni.

Britanski muzej je priopćio da se trenutno ne vode nikakvi razgovori s grčkom vladom. Muzej tvrdi da je lord Elgin došao u posjed skulptura na legalan način i da artefakti pomažu muzeju da ispriča povijest svijeta.

Isto je stajalište ponovio i Johnson za grčke novine u ožujku ove godine.

Cijela operacija odnošenja umjetnina iz Atene u London dogodila se dok je Grčka bila dio Osmanskog carstva. Tada je britanski ambasador u Carigradu lord Elgin potpisao ugovor s imperijem o prenošenju tih umjetničkih artefakata neprocjenjive vrijednosti u London.

Lord Elgin zatražio je od Turaka dozvolu da u svoju londonsku kuću odnese nekoliko djela grčke umjetnosti, objašnjavajući kako bi ga to podsjećalo na vrijeme dok je u toj zemlji bio veleposlanik.

To odobrenje dobio je 1804. godine pa su skulpture prebačene u Englesku.

U Londonu podsjećaju da je lord Elgin za iskopavanje skulptura dao vlastitih 70.000 funti. Dozvolu je dobio jer uklanjanje nije ugrozilo statiku Partenona niti je ometalo radove na objektu. Vlada u Londonu otkupila je umjetnine 1816. i smjestila ih u Britanski muzej.

 Lord Elgin optužen je u Ateni za pljačku i vandalizam, a Grčka se godinama bori za povrat tih umjetnina, zasad bez uspjeha. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?