Britanski premijer

Johnson izložio planove ponovnog otvaranja britanskog društva

Boris Johnson
05.07.2021.
u 21:38

Britanski premijer Boris Johnson izložio je u ponedjeljak planove o okončanju društvenih i ekonomskih restrikcija uvedenih zbog usporavanja širenja COVID-19 u Engleskoj u roku od dva tjedna, u testu toga nudi li rapidno cjepljenje dovoljnu zaštitu od krajnje zarazne delta soja koronavirusa.

Johnson je potvrdio kako vlada namjerava  ukinuti restriktivne mjere 19. srpnja, dok će konačna odluka biti donijeta idući tjedan. Kazao je da će taj korak eliminirati službene limite na društvene kontakte, upute da se radi od kuće, i obvezno nošenje maski za lice.

Nakon uvođenja nekih od najrigoroznijih ograničenja ponašanja u britanskoj mirnodopskoj istoriji, Johnson se oslonio na program cjkepljenja, koji je oslabio vezu između zaraza i bolničkih prijema, nadajući se da može spriječiti da sustav zdravstvene zaštite bude preopterećen novim valom koronavirusa.

Na osnovu planova, noćnim klubovima bit će dopušteno ponovno otvaranje i neće biti nikakvih limita na kapacitete objekata za društvene događaje. Pravila fizičke distance bit će ukinuta.

- Moramo biti pošteni prema sebi, da ukoliko ne otvorimo ponovno naše društvo u idućih nekoliko tjedana, kada budemo potpomognuti dolaskom ljeta i školskih odmora, moramo se zapitati kada ćemo biti u stanju vratiti se u normalu ? - izjavio je Johnson na konferenciji za novinare.

Johnson je odredio zdravstvenu politiku za Englesku, ali ne za Škotsku, Vels ili Sjevernu Irsku.

Britanija je zabilježila sedmi svjetski broj preminulih od COVID-19, a Johnson je bio optuživan da je previše sporo provodio svaki od tri lockdowna u Engleskoj.

Tempo cjwepljenja u Britaniji bio je, međutim, snažan, dok je 85 posto odraslih osoba primilo prvu dozu a 64 posto dvije doze zaključno s ponedjeljkom, sudeći po vladinim podacima.

Johnson je priopćio da će osobe mlađe od 40 godina biti pozvane da prime drugu dozu cjepiva osam tjedana nakon prve, umjesto preporučenih 12 tjedana, u liniji s politikom za starije od 40 godina, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije