incident u muzeju

Jeste li vidjeli 2000 nestalih dragulja? Britanski muzej treba pomoć

draguljar
28.09.2023.
u 12:22

Britanski muzej pokrenuo je javnu telefonsku liniju tražeći pomoć za lociranje oko 2000 nestalih artefakata, otkrivajući da su uglavnom bili starogrčki i rimski dragulji i nakit. Muzej je prošlog mjeseca priopćio da je otpustio člana osoblja zbog ukradenih, nestalih ili oštećenih predmeta. Incident je istaknuo unutarnje propuste muzeja i doveo do ostavke njegovog ravnatelja nekoliko dana kasnije.

Dom blaga poput kamena iz Rosette i mramora s Partenona, Britanski muzej čuva jednu od najposjećenijih zbirki na svijetu i od tada je pojačao svoje sigurnosne mjere. Šezdeset predmeta sada je vraćeno s još 300 identificiranih koji će uskoro biti vraćeni, stoji u priopćenju muzeja. "Ako mislite da ste vidjeli predmete iz Britanskog muzeja ili ako imate bilo koju drugu informaciju koja bi nam mogla pomoći, kontaktirajte nas", napisao je muzej na svojoj web stranici.

Na stranici piše da otkriva samo vrste ukradenih artefakata i da se pridržava savjeta stručnjaka da ne iznosi sve detalje. Rečeno je da su ukradeni predmeti uključivali zlatno prstenje, naušnice i druge komade nakita koji datiraju iz starogrčkog i rimskog razdoblja, kao i male predmete poput dragulja koji su često bili umetnuti u prstenje.

Muzej, koji je suočen sa zahtjevima nekoliko vlada za repatrijacijom povijesnog blaga u njihove matične zemlje, rekao je da surađuje s londonskom policijom te da je registrirao nestale predmete u bazi podataka Art Loss Register. Muzej također konzultira međunarodni panel stručnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?