pregovori

Jemenska vlada i pobunjenici razgovaraju o razmjeni zarobljenika

09.12.2018.
u 16:58

Predstavnici međunarodno priznate jemenske vlade i pobunjenika sastali su se u nedjelju da bi razgovarali o razmjeni zarobljenika, ključnom pitanju u pregovorima koji se pod pokroviteljstvom UN-a odvijaju u Švedskoj.

Pregovori u gradu Rimbu sjeverno od Stockholma počeli su četvrtak, u ponovnom pokušaju UN-a da okonča četverogodišnji građanski rat koji je tamošnje stanovništvo doveo do ruba gladi.

"To je prvi izravan sastanak dviju strana s UN-ovim izaslanikom i Međunarodnim crvenim križem na kojem se razgovara o načinu razmjene zarobljenika", rekao je član vladina izaslanstva.

Paralelno se nastavljaju razgovori o drugim pitanjima, kao što je ukidanje blokade grada Taiza koju su uveli Houthiji i ponovno otvaranje zračne luke u Sani.

Borba za nadmoć pustoši Jemen

Predstavnici jemenske vlade koju podržava Saudijska Arabija doputovali su u Švedsku u srijedu, dan nakon što su predstavnici pobunjenih šijitskih Houthija stigli u pratnji posebnog izaslanika UN-a Martina Griffithsa.

Borba za nadmoć između vlade i pobunjenih Houthija od 2014. pustoši Jemen, jednu od najsiromašnijih arapskih zemalja.

Vlada koju podupire vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom bori se pobunjenih Houthija povezanih s Iranom od ožujka 2015.

Očekuje se da će pregovori u Švedskoj biti usredotočeni na građenje povjerenja između dviju zaraćenih strana, otvaranje aerodroma u Sani, prekid blokade Taiza te na detalje o sporazumu oko razmjene zatvorenika koji su obje strane nedavno potpisale.

Raniji pokušaj UN-ova izaslanika Griffithsa da održi mirovne pregovore u rujnu u Ženevi propao je nakon što se predstavnici Houthija nisu pojavili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?