Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Je li napokon otkriven ključni razlog rapidnog porasta džihadista u Europi?

William McCants i Christopher Meserole, koji su o tome detaljno pisali u Foorreign Affairsu, smatraju da raširenost ISIS-ove mreže u Europi nisu ni približno toliko pogodovali usponu džihadista i masovnoj radikalizaciji, kao što je to sama francuska politička kultura
01. travnja 2016. u 21:05 0 komentara 255 prikaza
bruxelles

Francuska politička kultura mogla bi biti ključni faktor zbog kojega je došlo do rasta broja džihadista u zapadnoj Europi, smatraju znanstvenici koji su nakon zadnjih velikih terorističkih napada u Bruxellesu koji su se dogodili 22. ožujka napravili analizu te tako došli do ovog pomalo neočekivanog zaključka. 

Nitko prije nije razmišljao na ovaj način

William McCants i Christopher Meserole, koji su o tome detaljno pisali u Foorreign Affairsu, smatraju da raširenost ISIS-ove mreže u Europi nisu ni približno toliko pogodovali usponu džihadista i masovnoj radikalizaciji, kao što je to sama francuska politička kultura, prenosi Independent. 
“Nitko od nas nije prije razmišljao u ovom smjeru, da su frankofoni zapravo bitni u ovome svemu,” rekao je Meserole za za Vox. “Petnaest godina nakon nakon napada na Pentagon i Svjetski trgovački centar, mi još nemamo dobro objašnjenje zašto se to dogodilo,” dodao je.

Četiri od pet zemalja su frankofone

Istraživanje je dovelo do zaključka da ni bogatstvo zemlje, ni stupanj obrazovanj, niti zdravlje nitidostupnost interneta nisu tako važni i neće uzrokovati porast radikalizacije kao da se radi o frankofonoj zemlji.  “Četiri od pet zemalja s najvišim stopama radikalizacije u svijetu su frankofone, uključujući i prve dvije u Europi (Francuska i Belgija),” piše u Foreign Affairsu.
Iako se smatra da primjerice Velika Britanija ima znatno više stranih boraca nego u Belgiji, kada se uzme u obzir postotak muslimanske populacije, ispadne da je u Belgiji znatno više muslimana.

Siromašne muslimanske četvrti

Dva akademika naglašavaju kako je stvar toga kultura kakvu njeguju te zemlje. “Francuska i Belgija, na primjer, su jedine dvije zemlje u Europi u kojima je zabranjeno nositi veo u javnim školama. One su ujedno i jedine dvije zemlje u zapadnoj Europi koje nisu dobile najvišu ocjenu za demokraciju, prenosi telegram.hr.

Druga dva uzroka koji povećavaju šanse za radikalizaciju su nezaposlenost mladih i urbanizacija. Ovi faktori su nedvojbeno prisutni u oba četvrti Bruxellesa i Pariza koje se smatraju muslimanskima.
Molenbeek, dom Salah Abdeslama, četvrt je s visokom stopom nezaposlenošću, točnije više od 50 posto stanovništa je nezaposleno, većinom se radi o mladim ljudima. Veća je vjerojatnost da će se upravo takvi ljudi okrenuti radikalizaciji, da će se u njima javiti bunt i želja za bilo kakvom promjenom. Očito i onom lošom.

‘Ne impliciramo da su frankofone zemlje krive za napade’

Međutim, dvojac koji je došao do ove spoznaje, McCants i  Meserole, priznaju da ima još puno posla koji treba obaviti prije nego što se u potpunosti bude mogao objasniti rast džihadista i terorizma u Europi.
“Naša početna otkrića ni na koji način ne impliciraju da su frankofone zemlje odgovorne za nedavne strašne napade-nijedna zemlja ne zaslužuje da se ubijaju njegovi civili, bez obzira na motive počinitelja”, poručuju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.