dilma rousseff

Ja sam žrtva državnog udara

Dilma Rouseff
29.08.2016.
u 22:06

Suspendirana brazilska predsjednica Dilma Rousseff upozorila je da je žrtva "državnog udara" koji dovodi u pitanje budućnost zemlje, u posljednjem obraćanju Senatu prije najvjerojatnijeg opoziva u utorak ili srijedu, prenose agencije.

Rousseff je odbacila optužbe da je prekršila proračunska pravila i ustvrdila da brazilske gospodarske elite i politička oporba pokušavaju destabilizirati njezinu vladu od njezina reizbora 2014. kako bi zaštitile interese privilegiranih, uključujući privatizaciju javne imovine kao što su goleme podvodne rezerve nafte.

Rousseff je optužena da je novcem državnih banaka financirala državnu potrošnju tijekom izborne godine 2014.

Ona ističe da taj novac nije utjecao na deficit te da je iduće godine u cijelosti vraćen. Tvrdi također da su svi njezini prethodnici postupali jednako a protiv njih nisu bile pokretane istrage.

"Došla sam vas, gospodo senatori, pogledati u oči i reći da nisam kazneno odgovorna, da nisam počinila djela za koja mi se nepravedno sudi i proizvoljno mi ih se pripisuje", kazala je, kako prenosi France Presse.

Rousseff je ocijenila da je riječ o "državnom udaru kako bi se neizravno dovelo uzurpatorsku vladu", podsjetivši da ju je izabralo 54 milijuna Brazilaca.

"Nalazimo se korak do velikog kršenja Ustava, konkretizacije pravog državnog udara", kazala je.

Upozorila je da će nova konzervativna vlada smanjiti izdvajanja za socijalne programe i poništiti napredak postignut proteklog desetljeća u borbi protiv siromaštva.

"Na kocki je budućnost Brazila", upozorila je.

Rousseff (68) je podsjetila senatore da se cijeli život bori za demokraciju, od uhićenja i mučenja za vrijeme vojne diktature do članstva u lijevoj gerilskoj skupini i izbora za prvu predsjednicu države.

"Glasujte protiv opoziva, glasujte za demokraciju", zaključila je na kraju 30-minutog govora nakon kojeg je odgovarala na pitanja senatora.

Sada slijedi rasprava senatora i konačno glasovanje, koje se očekuje u utorak ili srijedu. Za opoziv su potrebni glasovi dvije trećine senatora, njih 54 od 81.

Bude li opozvana, Rousseff više neće moći obnašati javne funkcije osam godina.

Potporu Rousseff u dvoranu je došlo iskazati dvadesetero ministara iz njene bivše vlade, uključujući njezinog političkog mentora i bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu, osnivača Radničke stranke.

Rousseff od sredine svibnja mijenja jednako nepopularan potpredsjednik Michel Temer (75) (PMDB, desni centar) koji će, ako ona bude proglašena krivom i opozvana, odslužiti njezin mandat do kraja 2018.

Njegova vlada najavila je da će uvesti nepopularne mjere štednje kako bi smanjila sve veći državni deficit zbog kojeg je Brazil prošle godine ostao bez investicijskog rejtinga.

Brazil je već dvije godine u recesiji za što mnogi krive upravo Rousseff. Popularnost joj je pala i zbog velikog korupcijskog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, koji je bacio sjenu na većinu političke elite, uključujući Temerovu stranku. Za pokušaj ometanja pravosuđa, pasivnu korupciju i pranje novca u toj aferi optužen je i Lula.

Brazil ima 11 milijuna nezaposlenih i deficit veći od 45 milijardi dolara.

Temer je uvjeren da će dobiti potporu dvije trećine senatora i za srijedu je najavio obraćanje naciji, nakon čega će otputovati na summit G20 u Kini.

"Trebamo 54 glasa, a očekujemo da će dobiti najmanje 60", rekao je njegov glasnogovornik.

Ispitivanje lista O Ertado de S.Paulo objavljeno u ponedjeljak pokazalo je da će protiv Rousseff glasovati 53 senatora, a da će je podržati samo njih 19, devet manje od 28 koliko joj je potrebno da bi ostala na vlasti. Devetero senatora nije se izjasnilo.

No čak i senatori koji ne smatraju da bi je trebalo smijeniti glasovat će protiv nje jer više ne vjeruju da ima dovoljnu potporu da bi vladala i prekinula političku krizu u zemlji.
  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?