KRAJ PALESTINSKOG SNA?

Izraelski premijer izazvao šok: Najavio aneksiju trećine Zapadne obale

AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
12.09.2019.
u 20:20

– Šansu da dođemo do ovog dijela teritorija nismo imali još od 1967. i Šestodnevnog rata, a nećemo je možda imati ni u idućih pedeset godina. Sada je pravi trenutak za trajnu aneksiju tog dijela teritorija uz granicu s Jordanom – kazao je Netanyahu na konferenciji za novinare održanoj točno tjedan uoči izbora.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nalazi se u posljednjim danima izuzetno žestoke predizborne kampanje u kojoj je jučer svojim biračima obećao da će anektirati najmanje trećinu Zapadne obale, uz Pojas Gaze, jednog od dva teritorija koja pripadaju Palestincima. Naime, poznato je da Izrael već dulje vrijeme ima probleme sa sve većim brojem židovskih doseljenika kojima ne može osigurati životni prostor. Netanyahu je između redova diskretno dao do znanja da za ovakav potez ima i zeleno svjetlo američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Rasistička država”

Na ovo obećanje odmah su reagirale stranke izraelskih Arapa, a njihovi su lideri kazali da je ovo „akt agresije koji će jednom zauvijek ubiti mirovni proces“. No čini se da je Netanyahuu to i cilj jer već dulje vrijeme govori o toj aneksiji koja bi za njega na neki način okončala pregovore o palestinskoj državi, odnosno o koncepciji stvaranje dviju država na jednom teritoriju. I američki predsjednik Donald Trump, kojega oko svih bliskoistočnih problema, a osobito oko politike prema Izraelu savjetuje njegov zet Jared Kushner koji je također Židov, već je u više navrata otvoreno pokazao da je na strani premijera Netanyahua i da je mirovni proces između Izraela i Palestinaca stvar prošlosti.

– Šansu da dođemo do ovog dijela teritorija nismo imali još od 1967. i Šestodnevnog rata, a nećemo je možda imati ni u idućih pedeset godina. Sada je pravi trenutak za trajnu aneksiju tog dijela teritorija uz granicu s Jordanom – kazao je Netanyahu na konferenciji za novinare održanoj točno tjedan uoči izbora.

Na njegovu najavu odmah je reagirala Arapska liga, točnije ministri vanjskih poslova zemalja članica koji su se okupili u Kairu. Poručili su da Netanyahuovu najavu smatraju “potkopavanjem i uništavanjem temelja i svih šansi za nastavak mirovnog procesa i opasnim razvojem događaja i novom ozbiljnom izraelskom agresijom, koja će biti izravno kršenje međunarodnih zakona”.

– Ovo je bezobziran i opasan predizborni trik. Uništavanje svih šansi za nastavak mirovnog procesa, što je neodgovorno i opasno – kazao je šef jordanske diplomacije Ayman Safadi.

Još oštrijim riječima pridružio mu se i turski kolega Mevlüt Çavuşoğlu koji je kazao da se izraelski premijer igra opasnu igru. Naglasio je i to da je Netanyahu ovime dokazao da je Izrael “rasistička i huškačka država” koja otvoreno provodi politiku aparthejda.

Pitijski odgovor

Bijela kuća nije bila nimalo opširna u svojim komentarima Netanyahuova obećanja, a sve bi se zapravo moglo sažeti u rečenicu “američka politika prema Izraelu i Bliskom istoku nije se mijenjala”. No to je pitijski odgovor u svjetlu činjenice da je Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što je bio vrlo jasan pokazatelj da se ne želi baviti ni Palestincima ni mirovnim procesom. U posljednje vrijeme Izrael je sklopio niz važnih sporazuma s okolnim arapskim državama kojima želi stvoriti savez protiv Irana, koji im je zajednički neprijatelj. Palestinci su u toj priči pali u treći plan i o rješavanju njihova pitanja praktički se više uopće ne raspravlja. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?