rat u izraelu

Izraelski ministar otkrio tri faze vojne kampanje u Gazi

rat u izraelu
Reuters/Pixsell
20.10.2023.
u 20:40

Izraelski ministar obrane, izvještavajući parlamentarni Odbor za vanjske poslove i obranu, rekao je da će kampanja u Gazi, koja je pokrenuta nakon smrtonosnog napada Hamasa na izraelske gradove 7. listopada, imati tri faze.

Jedan od izraelskih ciljeva vojne kampanje u Pojasu Gaze je okončanje izraelske odgovornosti nad palestinskom obalnom enklavom, rekao je u petak ministar obrane Yoav Gallant. Izrael je uveo strogu blokadu enklave otkako su Hamasovi islamisti preuzeli kontrolu nad teritorijem 2007., namećući sveobuhvatna ograničenja izvoza i uvoza i strogo ograničavajući tko može ući ili izaći.

Gaza nema pristup vanjskom svijetu osim preko Izraela, koji kontrolira 90 posto kopnene i morske granice, i Egipta, koji ima usku kopnenu granicu na jugu. Egipat je podržao blokadu, gledajući na Hamas kao na prijetnju svojoj stabilnosti. 

Izraelski ministar obrane, izvještavajući parlamentarni Odbor za vanjske poslove i obranu, rekao je da će kampanja u Gazi, koja je pokrenuta nakon smrtonosnog napada Hamasa na izraelske gradove 7. listopada, imati tri faze.

Prva faza je trenutna vojna operacija namijenjena uništenju Hamasove infrastrukture, rekao je Gallant, dodajući da bi međufaza uključivala "operacije nižeg intenziteta" koja bi eliminirala "džepove otpora". "Treća faza tražit će uklanjanje izraelske odgovornosti za život u Pojasu Gaze i uspostavu nove sigurnosne realnosti za građane Izraela", rekao je, po priopćenju iz njegova ureda.

Izrael tvrdi da je više od 20 djece Hamas oteo nakon napada u kojima je živote izgubilo više od 1.300 Izraelaca 7. listopada. BBC je potvrdio i identitete neke djece u dobi od tek 9 mjeseci pa do 17 godina, a većina je oteta za vrijeme napada u kibucima. 

Inače, oko 200 ljudi ukupno je oteto, prema izraelskoj vojsci, a osim toga se taocima smatra i najmanje 10-ero osoba starijih od 60 godina. U Tel Avivu su povodom Šabata, dana odmora i slavlja u Judaizmu, postavljeni stolovi s tanjurima i priborom za jelo za 200 osoba nestalih nakon napada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije