RAT U IZRAELU

Izraelci upali u najveću bolnicu u Gazi: 'Upozoravali smo na ovo. Pozivamo teroriste da se predaju...'

rat u izraelu
Reuters/PIXSELL
15.11.2023.
u 07:16

Al-Shifa je najveća bolnica u Gazi, a i Izrael i SAD tvrde da Hamas pod njom ima zapovjednu bazu - što Hamas negira.

IDF kaže da su njihove snage pokrenule operaciju protiv Hamasa u bolnici Al Shifa u Gazi. Operaciju su opisali kao "preciznu i ciljanu" i unutar "određenog područja" ustanove, najveće bolnice u Gazi. IDF je pozvao sve članove militantne skupine prisutne u bolnici da se odmah predaju.

"Posljednjih tjedana, IDF je stalno iznova javno upozoravao da Hamasova kontinuirana vojna uporaba bolnice ugrožava njezin zaštićeni status prema međunarodnom pravu, te je dao dovoljno vremena da se zaustavi ovo nezakonito zlostavljanje bolnice", stoji u priopćenju IDF-a. na X-u, bivši Twitter.

“Jučer je IDF još jednom poručio nadležnim vlastima u Gazi da sve vojne aktivnosti unutar bolnice moraju prestati u roku od 12 sati. Nažalost, nisu. IDF je također omogućio opsežne evakuacije bolnice i održavao redoviti dijalog s bolničkim vlastima. Pozivamo sve Hamasove teroriste prisutne u bolnici da se predaju", kažu u priopćenju.

BBC javlja da je jedan od očevidca u bolnici Al-Shifa kazao: "Vidio sam šest tenkova unutar bolnice i više od stotinu vojnika komandosa, ušli su u glavni odjel hitne pomoći, neki od vojnika su bili maskirani i vrištali su na arapskom 'ne miči se ne miči'. Rekao je i da je vidio vojnike kako ulaze na odjel specijalizirane kirurgije. BBC nije uspio neovisno provjeriti te tvrdnje.

Liječnik Munir al-Burš, generalni direktor ministarstva zdravstva Gaze, za Al Jazeeru je rekao da su izraelske snage ušle u zapadni dio zdravstvenog kompleksa. "Čuju se velike eksplozije, a prašina dolazi do područja gdje se nalazimo. Vjerujemo da se eksplozija dogodila i unutar same bolnice”, kazao je Burš. 

Nekoliko sati kasnije glasnogovornik ministarstva Ašraf al-Kidra je za isti medij rekao da je „okupacijska vojska sad u podrumu te ga pretražuje”.  "Oni su u kompleksu, pucaju i granatiraju”. Izraelske snage prvo su napale odjele kirurgije i hitnog prijema, rekao je Mohamed Zakut iz ministarstva zdravstva. 

Reuters zasad nije uspio neovisno potvrditi te navode o situaciji u bolnici.

Al-Shifa je najveća bolnica u Gazi, a i Izrael i SAD tvrde da Hamas pod njom ima zapovjednu bazu - što Hamas negira. 

Izrael tvrdi da militantni pokret Hamas ima zapovjednički centar pod Al Shifom te da koristi tu bolnicu i tunele ispod nje kako bi sakrio vojne operacije i držao taoce. Sjedinjene Države u utorak su priopćile kako njezini obavještajni podaci odgovaraju zaključcima Izraela. Hamas je u srijedu odgovorio kako ta objava Washingtona praktički daje „zeleno svjetlo” Izraelu da uđe u bolnicu u središtu Gaze. 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije