RAT U IZRAELU

Izrael se priprema za ofenzivu, rastu napetosti s Hezbollahom; Stuacija u Gazi graniči s katastrofom

rat u izraelu
Reuters/Pixsell
17.10.2023.
u 07:53

Strašna situacija s vodom sada graniči s katastrofom, kaže BBC-jev novinar Rushdi Abualouf koji se sa svojom obitelji preselio u Khan Yunis u južnoj Gazi i odakle izvještava

Hamas je u ponedjeljak poručio da se "ne boji" kopnene ofenzive Izraela koji je nagomilao vojsku duž Pojasa Gaze, palestinskog teritorija u kojemu je na vlasti islamistički pokret koji Izrael želi uništiti

Izraelska vojska priopćila je da je oko pola milijuna Izraelaca evakuirano otkako je Hamas pokrenuo brutalni napad na zemlju prošle subote. 

"Sve zajednice oko Pojasa Gaze su evakuirane u skladu s vladinim direktivama. Ne želimo civile u blizini borbene zone", rekao je Jonathan Conricus, glasnogovornik IDF-a na internetskom brifingu.

Tih 500.000 raseljenih Izraelaca također uključuje zajednice oko sjeverne granice zemlje s Libanonom, dok rastu napetosti s drugom militantnom skupinom, Hezbollahom. U raketnim napadima Hezbollaha tijekom vikenda ubijeni su izraelski civil i vojnik.

Nasuprot tome, više od milijun ljudi raseljeno je unutar Gaze, koja je jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu. Razgovori o humanitarnom koridoru koji bi omogućio ulazak pomoći i izlazak ljudima unutar Gaze opetovano su prekidani.

"Govorimo o značajnoj humanitarnoj situaciji u Izraelu", rekao je Conricus. No, priznao je da je "situacija u Gazi gora i da on "ne bi želio zamijeniti stolove ni na sekundu".

Restrikcije struje i kritična nestašica hrane, lijekova i vode bacili su Gazu na koljena. Strašna situacija s vodom sada graniči s katastrofom, kaže BBC-jev novinar Rushdi Abualouf koji se sa svojom obitelji preselio u Khan Yunis u južnoj Gazi i odakle izvještava. "Pokušavao sam kupiti vodu, otišao u pet ili šest supermarketa i nisam mogao pronaći bocu vode", rekao je u programu BBC-ja World Service Newshour.

"Danas sam morao putovati oko 10 km do Rafaha kako bih mogao osigurati dvije do tri boce vode. Čak i u bolnicama svakom pacijentu daju samo bocu od 350 mililitara vode za cijeli dan", kazao je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije