JOINT STRIKE FIGHTER

Izrael nabavlja još 25 moćnih američkih borbenih aviona F-35

avion F-35
AMIR COHEN/REUTERS
03.07.2023.
u 11:26

Tih dodatnih 25 zrakoplova povećat će broj F-35 aviona u izraelskim zračnim snagama na 75, priopćilo je ministarstvo, dodajući da će se taj posao financirati kroz paket obrambene pomoći koji Izrael dobiva od SAD-a.

Izrael je odobrio kupnju treće eskadrile F-35 nevidljivih borbenih zrakoplova od američkog proizvođača Lockheed Martina u sklopu ugovora vrijednog tri milijarde dolara, izvijestilo je nedjelju izraelsko Ministarstvo obrane. Tih dodatnih 25 zrakoplova povećat će broj F-35 aviona u izraelskim zračnim snagama na 75, priopćilo je ministarstvo, dodajući da će se taj posao financirati kroz paket obrambene pomoći koji Izrael dobiva od SAD-a.

Izrael je bio prva zemlja izvan SAD-a koja je nabavila F-35. U svibnju 2018. zapovjednik njegovih zračnih snaga rekao je da je Izrael prvi upotrijebio taj avion u borbi.

F-35 je također poznat kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod svojim hebrejskim imenom "Adir" (Moćni).

Lockheed Martin i proizvođač motora Pratt & Whitney složili su se uključiti izraelske obrambene tvrtke u proizvodnju komponenti zrakoplova, dodalo je izraelsko ministarstvo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije