ŽENEVA

Izrael kritizirao ured UN-a jer nije pozvao na oslobađanje talaca

rat u izraelu
Reuters/PIXSELL
12.01.2024.
u 20:40

Izrael je u petak kritizirao Visoko povjereništvo UN-a za ljudska prava što u svom pozivu na prekid vatre nije spomenuo oslobađanje talaca koje je Hamas zatočio u Gazi. 

„Nijedne riječi kojom se traži oslobađanje talaca pritvorenih u Gazi”, objavilo je predstavništvo Izraela u UN-u na društvenim mrežama. 

„Traženje prekida vatre bez zahtjeva za oslobađanjem talaca i razoružanja Hamasa, poziv je na pobjedu terorizma”, naglasio je Izrael. 

Reagirao je na priopćenje koje je povjereništvo objavilo u petak, a u kojem govori o izraelskim „neuspjesima” u poštivanju međunarodnog humanitarnog prava, kao i principa „razlikovanja, proporcionalnosti i opreza” u provedbi svojih operacija. 

Glasnogovornica Povjereništva Elizabeth Throssel je u izjavi za medije rekla da nepoštivanje tih obaveza može rezultirati kaznenim progonom za ratne zločine, piše agencija France Presse. 

Rat u Pojasu Gaze počeo je napadom militantne skupine Hamas na Izrael 7. listopada, pri čemu je ubijeno 1140 civila, nakon čega je Izrael pokrenuo svoju vojnu operaciju u kojoj je, prema lokalnim vlastima, ubijeno 23.469 ljudi, većinom žena, djece i mladih. 

Visoko povjereništvo u deklaraciji spominje taoce i kaže da ih je još 136 i dalje u zatočeništvu „naoružanih palestinskih skupina”, no ne traži njihovo oslobađanje, kao u prošlim dokumentima. 

To tijelo UN-a u priopćenju spominje i kako su „stotine Palestinaca” nelegalno zatočene na nepoznatoj lokaciji, unutar i izvan Gaze”. 

„Dio njih je oslobođen te tvrdi da su bili žrtve zlostavljanja i mučenja” koje je nad njima provodila izraelska vojska, rekla je Throssel.

„Izrael mora odmah prestati s proizvoljnim pritvaranjima, mučenjima, lošim tretmanom i nestankom Palestinaca u Gazi, te mora neovisno i učinkovito istražiti te zločine, procesuirati krivce i spriječiti da se oni ponove”, dodala je. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?