OPORBA SLAVI

Izlazne ankete u Sloveniji: Najviše glasova stranci Roberta Goloba

Borut Zivolovic/PIXSELL
Autori: Mia Mitrović, Hina
24.04.2022.
u 19:43

Gibanje Svoboda na čelu s Robertom Golobom osvojila je 35,8 posto glasova, slijedi Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnog slovenskog premijera Janeza Janše, a predizborni prag prešli su i stranke Nova Slovenija- kršćanski demokrati (NSi), Socijalni demokrati (SD) i Levica

Prema prvim izlaznik anketama, na parlamentarnim izborima u Sloveniji samo pet stranaka prešlo je prag, a najveći broj glasova dobila je stranka Gibanje Svoboda na čelu s Robertom Golobom. Oni su osvojili 35,8 posto glasova, slijedi Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnog slovenskog premijera Janeza Janše, a predizborni prag prešli su i stranke Nova Slovenija- kršćanski demokrati (NSi), Socijalni demokrati (SD) i Levica, javlja slovenski 24 Ur.  

Do 16 sati glasalo je 49,3 posto, odnosno 1,7 milijuna upisanih birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo. Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Analitičari ocjenjuju da vrlo dobra izlaznost u odnosu na prošle izbore ide u prilog oporbenom lijevo-liberalnom boku koji vodi menadžer Robert Golob sa svojim Pokretom Sloboda što se, sudeći po rezultatima izlaznih anketa, pokazalo točnim.  Na izborima 2016. godine relativnu većinu osvojio je Janez Janša sa svojom strankom, no zbog nedostatka koalicijskih partnera nije uspio formirati vladu. Tada je lijevu koalicijsku vladu sastavio Marjan Šarec, premda je u parlamentu imao dva puta manje zastupnika od Janšinih 26.

No Šarčeva vlada pala je nakon dvije godine i tada ju je naslijedila sadašnja Janšina. Prve službene djelomične  rezultate s birališta državno izborno povjerenstvo počet će objavljivati na svojim mrežnim stranicama oko 20.30 sati, a paralelno s time i projekcije o tome koliko bi koja stranka mogla imati zastupničkih mandata u novom parlamentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije