Sebastian Kurz:

Izbjeglička kriza neće dovesti do podjela u Europi

Sebastian Kurz
13.03.2016.
u 10:36

U intervjuu za njemački list “Bild am Sontag”, Kurz je kazao kako će izbjeglički val zasigurno biti zaustavljen i kako će taj problem biti riješen na “sveeuropski način”.

Komentirajući zatvaranje makedonske granice, Kurz je kazao kako je Makedonija preuzela veliku odgovornost, jer Grčka nije mogla zaustaviti val izbjeglica. On tvrdi da bi velika greška bilo ponovo dozvoliti nekontrolirani val ljudi ka Centralnoj Europi, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Granice moraju ostati zatvorene, a otvoriti se mogu tek kada izbjeglički val bude zaustavljen. Bol i strahote koje se dešavaju u Makedoniji bi trebale osvijestiti ljude da su položili nade u pogrešne stvari. Moramo tim ljudima iskreno poručiti da ne mogu dolaziti u Centralnu Europu – kazao je Kurz.

Osvrnuvši se i na saradnju između Europske unije i Turske u tom kontekstu, Kurz je izrazio nadu kako će na samitu EU idućeg tjedna biti zaključen sporazum između Brisela i Ankare.

– Sporazum s Turskom je dio sveeuropskog rješenja izbjegličke krize. Treba pomoći izbjeglicama u Grčkoj, ali im se ne može dozvoliti da dolaze u Njemačku ili Austriju. Na taj način će se smanjiti izbjeglički val, jer niko ne dolazi na Lezbos kako bi tamo i živio – kazao je Kurz.

Austrijski ministar vanjskih poslova Kurz je također kazao da su pregovori Europske unije s Turskom o pitanjima izbjegličke krize i integracije Turske u EU odvojene stavke i da su poznati kriteriji za članstvo u Uniji za svakoga ko je voljan kako joj se pridruži.

Komentirajući i pitanje raspodjela prispjelih izbjeglica u Europi, Kurz je kazao da je raspodjela izbjeglica po nekakvim kvotama moguća tek kada se zaustavi dolazak novih izbjeglica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije