Senat odobrio sporni vladin plan

Italija usvojila plan za "potporu majčinstvu" u klinikama za pobačaj

Trudnoća
24.04.2024.
u 07:47

Talijanski Senat u utorak je odobrio sporni vladin plan da se dopusti skupinama koje "podržavaju majčinstvo" da u klinikama za pobačaje pokušaju odgovoriti žene od prekida trudnoće.

Stranka Braća Italije premijerke Giorgije Meloni taj je prijedlog uključila u amandman na prijedlog zakona o oporavku od covida-19, koji uključuje poglavlje o zdravstvenom sektoru.

Meloni se žestoko protivi pobačaju, ali je obećala da unatoč tome neće promijeniti postojeće zakone o tom pitanju. 

Senat je odobrio prijedlog zakona koji će dopustiti djelovanje skupinama koje se bore protiv pobačaja u javnim klinikama za savjetovanje obitelji.

Prijedlog je usvojen s 95 glasova za prema 68 protiv.

Prijedlog je prvo zeleno svjetlo dobio prošli tjedan u donjem domu, izazvavši žestoke kritike oporbenih stranaka koje smatraju da je to napad na pravo na pobačaj uvedeno 1978. 

Braća Italije tvrde da će nova odredba ženama samo pružiti priliku da ponovno promisle prije nego donesu konačnu odluku o pobačaju i da im ne zadire u njihova prava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?