Zabrana

Italija donosi zakon: I fašistički suveniri moraju van iz trgovina

DPA/Pixsell
14.09.2017.
u 14:39

Zakonom se ne predlaže rušenje fašističkih spomenika, ali se traži brisanje natpisa s njih poput onoga fašističkom vođi.Novim propisima treba zabraniti i spriječiti propagiranje fašizma i nacizma i na internetu.

Propagiranje fašističkog i nacističkog režima proizvodnjom i prodajom suvenira koji pokazuju simbole ili likove nacifašističkih čelnika moglo bi i u Italiji postati kažnjivo. 

Prijedlog zakona kojim bi se sa šest mjeseci do dvije godine zatvora kažnjavalo one koji uzdižu ruku u znak fašističko-nacističkog pozdrava ili koji prodaju suvenire s obilježjima totalitarnih desničarskih režima prošao je u donjem domu talijanskog parlamenta s 261 “da”, 122 “ne” i 15 suzdržanih, te sada za usvajanje prelazi u senat. Zakon je predložio zastupnik Demokratske ljevice (PD) Emanuele Fiano, koji objašnjava da je protiv rušenja spomenika, ali jest za brisanje natpisa na njima. To bi značilo da bi stup ispred Olimpijskog stadiona u Rimu na kojem piše “Mussolini Dux” ostao, ali bi s njega trebalo izbrisati taj natpis. No, pitanje je i što će biti sa suvenirima i suvenirnicama u Predappiju, rodnome mjestu Mussolinija gdje je i njegova grobnica, a koju dva-tri puta godišnje, na dan njegova rođenja (29. srpnja 1883.), njegove smrti (28. travnja 1945.) i marša na Rim (28. listopada 1922.) pohode tzv. nostalgičari i brojni znatiželjnici.

Fiano drži, što je prijedlog i gradonačelnika Predappija, Giorgia Frassinetija, člana lijevog centra, da bi se umjesto suvenirnica i ostalog mogao otvoriti muzej o fašizmu u kojem bi se i objašnjavalo što je bio fašizam, cijeli njegov tijek i za što je odgovoran. Desni centar protivi se tome zakonu, a protiv su glasovali i zastupnici Pokreta 5 zvijezda (M5s) Beppea Grilla. Čelnica stranke desnice Talijanska braća (Fratelli d’Italia), Giorgia Meloni, drži da je glupost donošenje takvog zakona u današnje vrijeme, a zastupnik te stranke, koja je inače u koaliciji s pokretom Naprijed, Italija Silvija Berlusconija, Ignazio La Russa kaže da se sada Matteo Renzi, bivši premijer i čelnik Demokratske stranke koja je predložila zakon, “zaista osjeća antifašistom time što će u smeće baciti držače ključeva i upaljače raspuštene i ozloglašene Fašističke stranke”.

Stranka Nova snaga (Forza Nuova), koja se poziva na Fašističku stranku, najavila je za 28. listopada posebnim maršom podsjetiti na marš na Rim crnokošuljaša. Gradonačelnica Rima Virginia Raggi, članica M5s, kao i šef rimske policije, najavili su zabranu te manifestacije. Zastupnici lijevog centra drže da je predloženi zakon potreban upravo sada kada ima manifestacija apologije fašizma, kao i širenja mržnje. Tim bi se zakonom zabranilo širenje nacifašističke propagande i na internetu.

Danas se neke internetske stranice s fašističkim simbolima smatraju folklorom, ali za nekoga mogu biti propagandne, drže idejnici zakona. Hoće li biti srušen i kockasti koloseum, kako je nazvana zgrada, sada već besmrtna i snimljena u mnogim filmovima, koja je sagrađena za održavanje Svjetske izložbe 1942., koja nije održana zbog rata, dakako, a otvori na njoj označavaju Duceovo ime? - Zakon je čista demagogija, kazao je predstavnik M5s i mogući premijerski kandidat te stranke Alessandro Di Battista, čiji je otac fašist, te dodaje kako će sada i M5s, jer je glasovao protiv zakona, nazvati fašističkim. Taj zakon je dokaz, kaže Di Battista, da se sadašnja vlada PD-a bavi svime samo ne stvarnim potrebama građana.

Dakle, polemike između tzv. antifašista i tzv. fašista ponovno su otvorene i u Italiji, gdje se sljedeće godine ide na izbore. Zapravo već postoji zakon, još iz 1952., koji je proširen 1993., o kažnjavanju sa pet do 12 godina zatvora i kaznom od 1032 do 10.329 eura (prije su kazne bile u lirama) “svakoga tko promiče i organizira bilo koji oblik raspuštene Fašističke stranke”. Dakle, zakon o kažnjavanju fašističke apologije postoji, a ovo sada je neko njegovo proširenje koje mnogi smatraju nepotrebnim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije