traže neovisne medije i sudstvo

Ispred zgrade mađarske TV na prosvjedu 2.000 ljudi

18.12.2018.
u 09:29

Ispred zgrade mađarske državne televizije, prosvjedovalo je oko 2.000 ljudi zahtijevajući neovisne medije i sudstvo i izražavajući nezadovoljstvo vladom premijera Viktora Orbana.

Uzvikivali su "prljavi Fides" i nosili plakate sa natpisima "Televizija je izgubila karakter javnog servisa", navodeći da je državna televizija postala vladino glasilo, prenosi Reuters.

Stotine policajaca bile su raspoređene na ulicama.

Prethodno je Reuters objavio da su pripadnici osiguranja izbacili dvoje zastupnika iz zgrade televizije nakon što su pokušali pročitati peticiju i dan nakon što je policija iskoristila suzavac protiv prosvjednika u Budimpešti.

Njih dvoje su zajedno sa desetak zastupnika proveli noć u zgradi državne televizije u okviru prosvjeda protiv politike mađarskog premijera Viktora Orbana.

U peticiji su navedeni zahtjevi sa prosvjeda u nedjelju, među kojima su poziv na povlačenje novog zakona o radu, neovisnost javnih medija i sudova i pridruživanje Mađarske uredu tužiteljstva Europske unije.

Drugi zastupnici su nastavili prosvjede u zgradi državne televizije.

U mađarskoj prijestolnici je u nedjelju prosvjedovalo oko 10.000 građana, protiv novog zakona o radu i kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

Jučerašnji protesti nosili su naziv "Srećan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je u posljednjih tjedan dana koji organiziraju ljevičarske oporbene stranke, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a prosvjedu su se pridružili i sindikati.

Orbanova stranka Fides u subotu je, reagirajući na prosvjede, priopćila da je "sve očiglednije da su sudionici prosvjeda kriminalci koje je organizirala mreža Soroša".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije