strašna ispovijest

Isprali su mi mozak, vlastitog sina sam odvela u pakao Islamske države

ISIL
11.01.2016.
u 12:04

Dok je kao socijalna radnica pomagala obiteljima imigranata, Kasiki je odlučila da se preobrati na islam i to sakrije od svog muža ateiste

Sofi Kasiki jedna je od rijetkih žena sa Zapada koja je bila u sirijskom gradu Raki, glavnim gradom samoproglašenog kalifata ISIL-a, a uspjela da se vratiti na sigurno i ispriča svoju priču u knjizi "U noći ISIL-a".

U svom prvom intervjuu nakon povratka, za Gardijan je otkrila strahote koje je sa svojim četvorogodišnjim sinom proživela u paklu ISIL-a.

"Osjećala sam ogromnu krivicu. Pitala sam samu sebe kako mogu da nastavim da živim znajući da sam odvela vlastitog sina u Siriju. Mrzila sam one koji su me izmanipulisali, iskoristili moju naivnost i nesigurnost. Mrzila sam samu sebe", priča 34-godišnja Sofi koja nije želela da otkrije svoje pravo ime zbog straha od odmazde ISIL-a.

Sofi je rođena u Kongu i odgojena u katoličkoj obitelji. U dobu od devet godina, nakon smrti majke, sa starijom sestrom je otišla da živi u Pariz. Smrt  žene koju još uvijek naziva svojim "anđelom čuvarom" u njoj je izazvala duboku depresiju koja je obilježila ostatak njenog života.

Dok je kao socijalna radnica pomagala obiteljima imigranata, Kasiki je odlučila da se preobrati na islam i to sakrije od svog muža ateiste. Njena nova vjera pružila joj je kratkotrajnu utjehu. Ubrzo je upoznala tri muslimana, deset godina mlađe od nje koje je iz milja nazvala "Les Petits ("maleni") i prihvatila ih kao mlađu braću.

Znali su koliko sam nesigurna

U rujnu 2014. ta su tri mladića nestala da bi se uskoro pojavili u Siriji odakle su svakodnevno komunicirali sa Sofi. Pokušala je da ih nagovori da se vrate, objašnjavajući da nedostaju svojim obiteljima, ali ubrzo su se uloge promjenile.

"Mislila sam da ja kontroliram situaciju, ali ubrzo sam shvatila kako su vjerovatno obučeni da regrutuju ljude poput mene. Malo po malo iskorištavali su moje slabosti. Znali su da sam siroče i da sam prešla na islam, znali su koliko sam nesigurna", priča Sofi.

U veljači prošle godine svom suprugu je rekla da zbog posla mora da otputuje u sirotište u Istanbulu na nekoliko tjedana te je sa sobom povela njihovog sina. Umjesto u Istanbul uputila se dobro poznatom džihadističkom rutom, preko juga Turske do Sirije.

Kad je stigla u Raku shvatila je da će njen svakodnevni život biti drugačiji od onog na koji je navikla. Naređeno joj je da nigdje ne izlazi sama, a džihadistima koji su je prekrili od glave do pete predala je svoju putovnicu. Takođe su joj ograničili komunikaciju s obitelji u Francuskoj.

Radila je u rodilištu gde je ostala u šoku vidjevši stravične uslove u kojima su žene rađale i nebrigu zaposlenih za patnje pacijenata. Stan u kojem je živjela napustili su njegovi vlasnici. Osjećala se paralizovanom dok je gledala obiteljske fotografije koje joj je e-mailom slao njen suprug, shvativši kako je napravila ogromnu grešku.

"Molila sam da me puste kući. Rekla sam im kako mi nedostaje moja obitelj i da moj sin mora vidjeti svog oca. Odgovorili su mi kako žena sama s djetetom ne može ići nigdje i da će me ubiti ili kamenovati ako pokušam pobjeći. Strahovala sam da će neko doći i odvesti me u zatvor, a da ću sina morati ostaviti s njima, kaže Sofi.

Miči ruke s mog sina

Kad je jedan Francuz pokušao da odvede njenog sina na molitvu u džamiju, nešto se u njoj prelomilo.

"Miči ruke s moga sina", rekla mu je Sofi nakon čega ju je muškarac udario u lice.

"Bila sam sama u stranom gradu gdje nikoga ne poznajem i nisam znala jezik. Pogledala sam svog sina i znala sam da sam učinila najgoru pogrešku u svom životu. Znala sam da moram biti snažna i učiniti sve kako bi ga izvukla", priča Sofi.

Francuz je nju i dječaka odveo u "madafu", gostinjsku sobu koja je zapravo zatvor. Tamo ju je čekao novi šok kad je videla djecu koja gledaju snimke ISIL-ovih pogubljenja dok majke glasno odobravaju i aplaudiraju.

"Te su žene u borcu ISIL-a vidjele svog princa na bijelom konju, nekog ko je moćan i snažan i ko će ih zaštititi. Iz tog se zatvora moglo izaći jedino ako biste se oženili za jednog od boraca. Žene sa Zapada služile su jedino kako bi rodile djecu ISIL-ovcima", kaže Sofi.

Sljedeći dan otkrila je kako njeni tamničari dogovaraju vjenčanje i primijetila otključana vrata i sa sinom pobjegla iz zatvora. U svoj ih je dom primila lokalna obitelj koja je, pruživši im sklonište, stavila svoje živote na kocku.

U noći 24. veljače 2015. jedan mladi Sirijac je Sofi i njenog sina, koji se skrivao ispod nikaba, motorom prevezao do granice s Turskom. Da su zaustavljeni na kontrolnim točkama ili uhvaćeni u bijegu, svo troje bi bili pogubljeni.

U Parizu, Kasiki su ispitali radnici francuske obavještajne službe i provela dva mjeseca u zatvoru bez ikakvog kontakta s obitelji. Danas se pomirila sa suprugom, ali joj još uvijek prijete optužbe za otmicu djeteta, prenosi Kurir.rs

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije