NEW DELHI

Islamisti napali indijsku zračnu bazu blizu Pakistana

Pakistan
02.01.2016.
u 09:34

Skupina za koju se sumnja da su islamisti napala je u subotu rano ujutro zračnu bazu indijske vojske blizu pakistanske granice, gdje je pucnjava trajala više od šest sati.

Najmanje četvorica naoružanih napadača za koje se sumnja da pripadaju islamističkoj skupini Jaish-e-Mohammed sa sjedištem u Pakistanu, odjeveni u odoru indijske vojske, ušli su u zračnu bazu Pathankot u državi Pundjabu, na sjeverozapadu Indije, oko 3 sata po mjesnom vremenu, rekli su sigurnosni čelnici. Riječ je o najtežem napadu u Indiji zadnjih godina, koji je još trajao u 5.15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Napad se dogodio tjedan dana nakon neplaniranog posjeta indijskog premijera Narendre Modija Pakistanu - prvom posjetu nekog indijskog premijera u zadnjih 11 godina - i mogao bi ugroziti početak stabilizacije odnosa koji se nazire između dviju nuklearnih sila.

Ubijena su četiri napadača i dva indijska vojnika, prema indijskom ministarstvu unutarnjih poslova. 

"Pet do šest pripadnika sigurnosnih snaga su ranjeni i primljeni su u bolnicu", rekao je H. S. Dhillon, načelnik policije Pundjaba.

"Pretražujemo to područje", rekao je. 

Visoki sigurnosni dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je da su vojnici zasad uspjeli spriječiti napadače da pričine veću štetu u bazi gdje je stacionirano nekoliko borbenih zrakoplova.

"Teško su naoružani i napad je trebao prouzročiti veliku štetu u bazi, ali smo ih zasad uspjeli spriječiti u tome", dodao je.

"Mislimo da su to teroristi Jaish-e-Mohammeda", rekao je.

Jaish-e-Mohammed, skupina koja je zabranjena u Pakistanu, bori se protiv indijske države u himalajskom području Kašmiru, oko kojeg se spore Indija i Pakistan, gdje je u separatističkom sukobu izginulo oko 100.000 ljudi.

Vlasti su u petak proglasile povišen stupanj pripravnosti u Pundjabu pošto su petorica naoružanih napadača u vojnoj odori otela automobil kojim je upravljao visoki policijski dužnosnik. Ostavljeni automobil je poslije pronađen na cesti koja iz Pathankota vodi u Jammu, na važnoj prometnici koja Kašmir povezuje s indijskom dolinom.

Zasad nije jasno je li otmica koja se dogodila u petak povezana sa subotnjim napadom.

Nakon njihova stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1947. Indija i Pakistan su triput ratovali za Kašmir, čiji teritorij dijele među sobom i žele potpunu kontrolu nad njim.

Dvije sile su 2011. počele mirovni proces, ali  napetost među njima porasla je u zadnje dvije godine.

Nakon Modijeva posjeta Pakistanu prošlog tjedna, dvije zemlje su odlučile pokrenuti dijalog radi rješavanja neriješenih pitanja. Bilateralni susreti na visokoj razini predviđeni su u siječnju u Islamabadu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije