Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Iranska garda otela strani tanker s 12 članova posade

18. srpnja 2019. u 13:02 1 komentara 326 prikaza

Iranska nacionalna televizija objavila je da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu.

Tvrde da je tanker prevozio milijun litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak.

Iranska otmica tankera događa se nakon niza incidenata u Zaljevu i povećanih napetosti između Teherana s jedne strane i Velike Britanije te SAD-a s druge.

Velika Britanija je početkom srpnja zaplijenila iranski tanker Grace 1 kod Gibraltara koji je još uvijek pod njihovom kontrolom. Posada, uglavnom indijske nacionalnosti, u međuvremenu je puštena na slobodu.

Lokalne vlasti Gibraltara, koji je pod britanskim suverenitetom, opravdali su zapljenu sumnjom da ovaj tanker ilegalno prevozi naftu u Siriju kršeći time međunarodne sankcije. Iz britanske vlade su poručili da će pustiti zaplijenjeni tanker ako Teheran zajamči da tanker neće uploviti u Siriju, no Iran im je odgovorio da će nastaviti izvoziti naftu pod bilo kojim uvjetima.

  • ppp:

    Znači Iran je "oteo" brod a Englezi su "zaplijenili" njihov brod?! Kako tako prozirnu propagandu propagirate na ovako proziran nacin? A kao ozbiljni novinari Večernjeg lista