WASHINGTON

Inflacija glavni problem za američka kućanstva u 2023.

22.05.2024.
u 18:58

Inflacija je mučila američka kućanstva i u 2023. godini, čak i kad su cjenovni pritisci popustili, pokazalo je godišnje istraživanje američke središnje banke.

Većini Amerikanaca financijska situacija nije se promijenila u 2023., ali roditelji su zabilježili osjetno pogoršanje, pokazala je anketa provedena među 11 tisuća odraslih Amerikanaca u listopadu prošle godine.

Približno 72 posto ispitanika ocijenilo je u listopadu lani osobnu financijsku situaciju u najmanju ruku dobrom, pokazalo je godišnje istraživanje Fed-a o financijskom stanju i odlukama kućanstava.

Time je njihov udio osjetno smanjen u usporedbi s 2021. godinom, za šest postotnih bodova, kliznuvši na najnižu razinu od 2016. U odnosu na 2022. manji je za jedan postotni bod.

Udio roditelja koji su u najmanju ruku dobro financijski stajali smanjen je pak za pet postotnih bodova, i to u odnosu na 2022. godinu, spustivši se na 64 posto, najnižu razinu od 2015. kada je počelo prikupljanje podataka.

Inflacija je Amerikancima i dalje najveća financijska briga, pokazalo je istraživanje. Tako se njih 65 posto požalilo da su im visoke cijene pogoršale situaciju, iako se potrošačka inflacija više nego prepolovila, kliznuvši ispod četiri posto u vrijeme kada je istraživanje provedeno, s oko devet posto sredinom 2022. godine.

Trećina ih je rekla da su mjesečni prihodi njihovih obitelji porasli u protekloj godini, a 38 posto da im je i potrošnja porasla, pokazala je anketa.

Približno 63 posto odraslih reklo je da bi hipotetske hitne troškove od 400 dolara mogli pokriti gotovinom i njezinim ekvivalentom. Time je njihov udio ostao nepromijenjen u odnosu na 2022. godinu, ali je manji od rekordnih 68 posto u 2021.

Pokrivanje troškova najma stana bilo je prošle godine veći izazov nego godinu ranije, s obzirom da je 19 posto najmoprimaca reklo da su kasnili sa stanarinom u nekom trenutku. U 2022. njihov udio iznosio je 17 posto.

Troškovi najma rasli su daleko brže od potrošačkih cijena u cjelini pa je tako prosječna mjesečna stanarina lani porasla za 10 posto, na 1.100 dolara, navodi se u istraživanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?