TREND ŠIRENJA

I Kina se sada treba čuvati od zaraženih iz Europe

13.03.2020.
u 21:30

Španjolska, Francuska, Njemačka... za desetak dana mogle bi imati talijanski scenarij

Ovo je vrijeme kad putovanja i društvene kontakte treba svesti na nužno. Statistička analiza širenja zaraze temeljem objava na Worldometersu ukazuje da razumni oprez koji smo do jučer pokazivali prema onima koji dolaze iz Dalekog istoka, sada treba preusmjeriti na žitelje zapadnih europskih zemalja, a ne samo na Italiju.

Bitni su ažurni podaci

Način na koji većina medija prati statističke podatke o oboljelima od COVID-19 temelji se nerijetko na najmanje 24 sata starim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji zbog glomaznog sustava nisu ažurni, s tim da se situacija znatno mijenja sada već na razini nekoliko sati, osobito tamo gdje je virus prisutniji.

Ako se i nacionalne politike temelje na izvješćima SZO-a, onda se i ključne odluke donose sa zakašnjenjem, ali valja se nadati da epidemiolozi raspolažu najsvježijim podacima. Za javnost trenutačno su najažurniji, pa onda i najvjerodostojniji podaci koje objavljuju Sveučilište Johns Hopkins ili Worldometers.

Mediji, sada već po inerciji, stavljaju naglasak na ukupan broj zaraženih, što prikriva stvarno stanje, ne samo u Kini gdje svaka 24 sata bilježe oko tisuću oporavljenih, a od 7. ožujka broj novozaraženih slučajeva na dnevnoj razini je pao ispod sto, pa i ispod 50. Od ponedjeljka do jučer broj trenutačno zaraženih u Kini manji je za četiri tisuće – jučer 14.800, dok ih je izvan Kine jučer, bez ažuriranih podataka za Francusku, bilo oko 44.000.

Danas će broj zaraženih samo u Italiji biti veći nego u Kini. Od početka tjedna svijet je prijetnja Kini, a od prekjučer osobito najveće europske zemlje. Kad se broj stvarno zaraženih jučer u 15 sati stavi u omjer s brojem stanovnika pojedine zemlje, ispada da čak 11 europskih zemalja ima veći broj zaraženih na milijun stanovnika od Kine s 10,7 slučajeva, dok ih najviše bilježi Italija (212), a zatim Norveška (134), Danska (109), Švicarska (100), Španjolska (59,6), Švedska (65,7), Austrija (40), Francuska (33)...

Putnici iz Kine, Južne Koreje i Japana još su pod posebnim režimom premda se još od početka tjedna situacija drastično mijenja. Japan ima samo četiri zaražena na milijun stanovnika, a Hrvatska od jučer šest. Južna Koreja odmah je iza Italije sa 145, ali to je posljedica toga što su oni proveli već 235 tisuća testiranja po kojima su uvjerljivo vodeći po broju “ulovljenih” zaraženih osoba. To znači da oni u odnosu na žitelje europskih zemalja predstavljaju zanemariv rizik od prenošenja zaraze.

Kako broj potvrđenih zaraza ovisi i o broju testiranja te brojke daju nam tek okvirnu, manje ili više pogrešnu sliku stvarnog stanja. Ono što treba zabrinjavati podaci su o broju smrtnih ishoda i oboljelih od COVID-19 u kritičnom stanju, koji opterećuju jedinice intenzivne njege. Uz Italiju, izdvajaju se Španjolska (86 mrtva i 126 kritično) i Francuska (48 i 105). Španjolska je 2. ožujka imala 120 zaraza (jučer 2784), Francuska 191 (2221) i Njemačka 157 (2472). Ostale europske zemlje bilježile su UK 40, Norveška 25, Švicarska 24, Nizozemska i Austrija 18, Švedska 15, Belgija 8 kao i Hrvatska, Danska 4.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije