Mijanmar

Hunta konačno odlazi u povijest

Myanmar's National League for Democracy party leader Aung San Suu Kyi arrives at her party headquarters after general elections in Yangon, Myanmar November 9, 2015. Supporters of Suu Kyi were confident on Monday her party had won a landslide victory in th
17.11.2015.
u 18:07

Mijanmarska oporbena Nacionalna liga za demokraciju premoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima. Nakon što je raspodijeljeno 80 posto mjesta u parlamentu, stranka koju predvodi nobelovka Aung San Suu Kyi, ima dvotrećinsku većinu koja je potrebna za izbor predsjednika. Iako Suu Kyi po ustavu ne može biti izabrana na tu funkciju zato što je udana za stranca, pobjeda njezine stranke omogućit će da se izabere predsjednik koji nije iz redova vojske, čime će se okončati višedesetljetna vladavina vojne hunte. No vojsci još uvijek pripada četvrtina mjesta u oba doma parlamenta.

Aung San Suu Kyi kći je burmanskog nacionalnog heroja, borca za nezavisnost i osnivača burmanske vojske Aunga Sana, koji je ubijen u atentatu 1947. godine kada je ona imala samo dvije godine. Oca se ne sjeća, ali on je uvelike odredio njezin životni put. Pod vojnom huntom u kućnom pritvoru provela je dvadesetak godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije