USPJEŠNA PODUZETNICA

Hrvatica otvorila pekaru u Njemačkoj: Meni je to s 24 godine bilo stresno, ali posao je krenuo

28.11.2023.
u 22:46

Ja sam u Njemačkoj krenula u poduzetničke vode na najsigurniji i najjednostavniji mogući način. Zamislite da sam sama otvarala svoju pekaru, pa naći prostor, opremu, pekare... Sigurno bi me koštalo 200.000 eura, kaže mlada Hrvatica

Hrvatica Lana Poljak preselila se u Njemačku gdje uspješno vodi jednu pekaru koju je otvorila sa samo 24 godine. Na TikToku je objasnila kako je to uspjela te tvrdi da nije morala uložiti svoj novac. 

- Kad sam stigla u Njemačku imala sam 20 godina, nisam znala njemački i počela sam raditi u firmama za čišćenje. Tu sam radila tri godine. Kasnije sam se bavila brigom o starijim osobama, išla s njima u trgovinu, doktora i tako. Onda sam kao dodatni posao nedjeljom uzela posao u pekari i tu sam od svoje tadašnje šefice saznala da se može preuzeti franšiza za pekaru od velike tvrtke Ihle. Ja sam se nadobudno odlučila prijaviti. Znači otvaram svoju firmu, brinem se o radnicima, plaćam poreze. Apsolutno sve sama vodim. A od njih dobijem sve potrebno za pokretanje posla - ispričala je ona, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Ispričala je kako su ona i dečko radili po cijele dane za loše plaće, ali su odlučili probati nešto novo. 

- Nismo znali ni koliko ćemo zarađivati ni ništa. Njemački mi je bio na razini A2. A kao računali smo da nam bar ostane 3000 eura mjesečno i bili bi zadovoljni. Prijavila sam se, pozvali su me razgovor, sve je prošlo super, vidjeli su da sam motivirana - ispričala je te dodala kako su joj rekli da mora imati polog od 35 tisuća eura kao garanciju da će uzimati robu. 

 

@lanapoljak21 #dijaspora #balkanciunemackoj #njemacka #nemacka #hrvatiunjemackoj #srbiunemackoj #bosanciunjemackoj @Lana Poljak @Balkan Merch shop ♬ original sound - Lana Poljak

 

- Mi smo rekli ok, idemo u banku po kredit. Ali u banci su nam rekli da nema potrebe za kreditom, da će oni jamčiti za taj naš posao i dali su nam neku potvrdu koju smo priložili. U tvrtki Ihle su prihvatili. Dakle, nije nam trebao kredit - ispričala je te dodala kako su nakon toga potpisali ugovor i išli na obuku dva mjeseca ona i dečko.

- Otvorili smo svoju firmu u Bavarskoj, konzorcij Ihle nam je dao na na upravljanje svoju jednu poslovnicu, mi smo preuzeli radnike, poreze, organizaciju posla, čišćenje, sve sve, kao da je naše. Sve je bilo stresno na početku, jer ako je netko na bolovanju vi morate naći zamjenu, kad dođu inspekcije ja odgovaram jer je tvrtka moja, moja zarada ali i odgovornost. Ali stalno sam imala podršku od predstavnika te velike tvrtke. Poslije se uhodate i sve krene... Meni je to s 24 godine bilo jako strašno, ali krenuo nam je super. Ja sam u Njemačkoj krenula u poduzetničke vode na najsigurniji i najjednostavniji mogući način. Zamislite da sam sama otvarala svoju pekaru, pa naći prostor, opremu, pekare... Sigurno bi me koštalo 200.000 eura. Ovako ništa nisam uložila, samo sam preuzela franšizu - istaknula je mlada Hrvatica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije