PONOVLJENO SUĐENJE

Horvatinčić oslobođen! 'Nije utvrđeno da je napravio ono što mu se stavlja na teret'

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.10.2017.
u 16:21

Sutkinja Šupe: Optužba nije dokazala niti da je djelo počinjeno iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti da je počinjeno iz nehaja

Tomislav Horvatinčić u petak je na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. smrtno stradali talijanski supružnici na čiju jedrilicu je naletio njegov gliser, jer nije dokazano da je nedjelo za koje je bio optužen počinio niti iz namjere niti iz nehaja. 

"Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom tu činjenicu, sud je donio oslobađajuću presudu", kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe.

Objasnila je da iz novih dokaza, ispitivanja svjedoka i vještačenja proizlazi da Horvatinčić djelo nije počinio iz namjere, ali ni iz nehaja. "Ovo vijeće je zauzelo stav da djelo koje je optuženiku stavljeno na teret nije počinjeno niti iz namjere, odnosno, kako proizlazi od optužbe, s neizravnom namjerom, a niti iz nehaja. Dakle, optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz podignute optužnice“, obrazložila je Šupe.

Sud zaključio da je u vrijeme nesreće Horvatinčić bio bez svijesti Dodala je i da izostanak reakcija u trenutku nesreće potvrđuje Horvatinčićevu obranu da je bio bez svijesti.

"Sud je prihvatio i onaj dio obrane da su tog dana na moru bili dobri uvjeti na plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra i da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići, a upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara daje u prilog činjenici da je nakratko bio bez svijesti", kazala je sutkinja.

Istaknula je i da je takav zaključak izveden nakon opsežnog medicinskog i psihijatrijskog vještačenja te saslušanja svjedoka te da Horvatinčić u tzv. stanju sinkope nije mogao vladati svojim postupanjem svojom voljom jer je bio u nesvijesti.

"Po mišljenju ovog suda, to je razlog sudara dviju brodica te nastupanja teških posljedica. Uvažavajući rezultate cjelokupnog dokaznog postupka, iz svega navedenog proizlazi da optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako je optuženiku stavljeno na teret, stoga je ovaj sud prema optuženiku donio oslobađajući presudu“, zaključila je sutkinja Šupe.

Horvatinčić je nakon izricanja presude izrazio sućut stradalima i njihovoj obitelji te rekao da sâm već sedmu godinu nosi psihičke i zdravstvene tragove od ove velike nesreće.

– Još jednom izražavam sućut, žaljenje i pokušajmo na bilo koji način ublažiti ovu tešku tragediju, koliko se to može – rekao je Horvatinčić.

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je da je u presudi dosljedno provedeno načelo in dubio pro reo (u dvojbi za optuženog).

– To nije nikakvo otkriće, to je svakodnevna situacija u kojima se donose oslobađajuće presude, ne zato što je optuženik nevin već zato što optužba nije dokazala njegovu krivnju – rekao je Miljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije