Potreseni Izrael razmatra daljnje korake

Hamas otima izraelske žene i djecu: Žele ih razmijeniti za tisuće zatvorenih Palestinaca

Rat u Izraelu
REUTERS
09.10.2023.
u 07:23

Videozapisi objavljeni na internetu pokazivali su potresne snimke: ljude na tlu s rukama iza glave, okrvavljene civile koje su pripadnici Hamasa tjerali u vozila, prestrašene žene s vezanim rukama, starije ljude koji su prebacivani u džipove te zarobljene izraelske vojnike

Prvi dan rata između Izraela i radikalne palestinske militantne skupine Hamas obilježile su i otmice izraelskih građana. Niz videa koji su objavljeni na internetu pokazuje taoce koje je Hamas oteo i velik broj prebacio u Pojas Gaze kako bi ih, smatra se, razmijenio za Palestince koje u zatočeništvu drži Izrael, a koje Hamas vidi kao pravedne borce i mučenike.

Danas nije bilo sasvim jasno koliko je otetih Izraelaca držao Hamas. Izraelske vlasti priznale su da je riječ o desecima ljudi, među kojima su i civili i vojnici. No, veleposlanica Izraela u Ujedinjenom Kraljevstvu Tzipi Hotovely rekla je da se radi o "više od stotinu talaca" koji se nalaze u Pojasu Gaze. Među tim su taocima i mala djeca te dementni starci.

Videozapisi objavljeni na internetu pokazivali su potresne snimke: ljude na tlu s rukama iza glave, okrvavljene civile koje su pripadnici Hamasa tjerali u vozila, prestrašene žene s vezanim rukama, starije ljude koji su prebacivani u džipove te zarobljene izraelske vojnike. Neke snimke prikazivale su još gore scene, poput ubojstava.

CNN-u je jedan stanovnik Izraela rekao kako je svoju suprugu prepoznao u jednom od videa objavljenih na internetu. Video prikazuje skupinu ljudi na kamionu okruženih borcima Hamasa koji viču "Allahu Akbar" ("Bog je velik"). Tvrdi da je njegova supruga s kćerima išla u posjet majci blizu granice s Gazom, da je izgubio kontakt s njima pa se pobojao da je oteta. Kasnije tijekom dana vidio je na internetu taj video. Odlučio ga je medijima pokazati kako bi podigao svijest zbog njihove situacije.

Više izraelskih građana medijima je reklo da su teroristi išli od vrata do vrata u gradovima u koje su se infiltrirali te su tražili civile kako bi ih oteli. Osim Hamasa, i borci Islamskog džihada, druge militantne skupine u Pojasu Gaze, sudjelovali su u prepadima.

Zamjenik šefa Hamasa Saleh al-Arouri rekao je u subotu da vjeruje kako će brojni izraelski taoci biti razmijenjeni za palestinske borce.

– Našim zatvorenicima poručujem: "Vaša se sloboda približava. U svojim rukama imamo ono što će vas osloboditi" – poručio je putem Al Jazeere Palestincima u izraelskim zatvorima. Pritom je rekao da su neki od talaca "visoki časnici" te je dodao da Hamas ne ubija civile niti im nanosi ozljede, već se prema njima odnosi "humano", što su izraelske novine The Times of Israel nazvale neistinitom tvrdnjom, opisujući kako su teroristi Hamasa ubijali civile u subotu, dok su neke oteli u zatočeništvo te su ispalili tisuće raketa na civilne mete.

Zapovjedništvo Islamskog džihada reklo je da će "svi zatočenici koje drže organizacije otpora biti zadržani dok se naši zatvorenici ne puste iz zatvora", a glasnogovornik te skupine rekao je da je Izrael zatočio žene i djecu zbog čega se neće razmatrati jesu li Izraelci koji su sada zatočeni "odrasli, žene ili djeca". Procjenjuje se da je 4500 Palestinaca u izraelskim zatvorima, prema izraelskoj udruzi za ljudska prava B'Tselem, prenose španjolske novine El Pais.

Pitanje otmica vrlo je osjetljivo u Izraelu, i to naročito vojnika. Izraelski građani služe dugotrajan obvezni vojni rok te postoji prešutni dogovor između vlasti i stanovništva da će vojska napraviti sve kako bi spasila nekog tko nastrada na bilo koji način. Poznat je slučaj iz 2011. kada je Izrael pristao pustiti čak tisuću palestinskih zatvorenika u zamjenu za samo jednog zatočenog vojnika Gilada Shalita, a dvije godine ranije čak je pustio na slobodu 20 Palestinaca samo kako bi dobio dokaz da je Shalit još živ. Isto tako Izrael se trudi ne samo spasiti zarobljene vojnike već čini sve kako bi vratio posmrtne ostatke ubijenih. Tako je 2008. pristao zamijeniti petero zarobljenih palestinskih boraca za posmrtne ostatke dvojice ubijenih izraelskih vojnika.

Znak slabosti?

Dok se Palestinci nadaju da će Izrael biti spreman zamijeniti golem broj palestinskih zatvorenika za otete civile, brutalan napad Hamasa, kao i daljnja eskalacija od Izraela, mogli bi onemogućiti ili znatno otežati taj scenarij jer bi izraelska vlada mogla ocijeniti da bi jednostavno puštanje tisuća zarobljenih Palestinaca na slobodu bio znak slabosti koji bi u budućnosti mogao voditi ponavljanju ovakvih napada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije