Opća skupština UN-a

Guterres: Svijet se sve više približava "velikom rascjepu"

Antonio Guterres
Reuters/PIXSELL
19.09.2023.
u 20:52

Guterres poručuje da se svijet sve više približava "velikom rascjepu" u ekonomskim i financijskim sustavima i trgovinskim odnosima.

U New Yorku se danas održava sjednica Opća skupština Ujedinjenih naroda, a svjetski lideri nižu sa pozornicom sa svojim govorima koji trebaju ostaviti dojam na javnost širom svijeta. Među njima su danas bili i Antionio Guterres i Luiz Inacio Lula da Silva.

Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva obratio se sudionicima Opće skupštine UN izrazivši povjerenje "u ljudski kapacitet da se prevaziđu izazovi i evoluira ka superiornijim oblicima koegzistencije". On je podsjetio da je prvi put stajao na debatnom podiju Opće skupštine UN prije 20 godina i poručio da do danas nije izgubio svoje "nepokolebljivo povjerenje u čovječanstvo".

On je upozorio da svijet do danas još uvijek nije shvatio ozbiljnost klimatske krize koja "kuca na naša vrata, uništava naše domove, naše gradove, naše zemlje, ubija i nameće gubitke i patnje našoj braći, posebno najsiromašnijima", prenosi Klix.

Brazilski lider je predočio da je klimatskim promjenama najviše pogođeno ranjivo stanovništvo na globalnom jugu, dok je deset posto najbogatije svjetske populacije odgovorno za gotovo polovinu ukupnog ugljena koji se oslobađa u atmosferu.

"Mi zemlje u razvoju ne želimo slijediti ovaj model", poručio je Lula i podsjetio da je Brazil predvodnik energetske tranzicije i da 87 posto električne energije proizvodi iz čistih i obnovljivih izvora.

Prema njegovim riječima krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu, području u kojem živi 50 miliona ljudi, smanjeno za 48 posto.

"Cijeli svijet je uvijek govorio o Amazonu, ali sada Amazon govori sam za sebe", rekao je predsjednik Brazila.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres iskoristio je priliku i poručio da su svijetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna gnojiva da bi se stabilizirala tržišta i osigurala opskrba.

"Neću odustati od svojih napora da to postignem", naveo je Gutetres.

Prema njegovim riječima, svijet se ubrzano kreće ka multipolarnom svjetskom poretku nakon što je neko vrijeme bio unipolaran poslije Hladnog rata.

Guterres je ocijenio da je to dobro jer, kako je naveo, "otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima".

Generalni tajnik je, međutim, rekao da sama multipolarnost ne može jamčiti mir.

"Multipolarnom svijetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije", rekao je Gutertes, navodeći kako je zbog toga potrebna reforma Vijeća sigurnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspješno rješavati suvremene probleme.

Guterres kaže i to da se svijet sve više približava "velikom rascjepu" u ekonomskim i financijskim sustavima i trgovinskim odnosima.

Napominje kako je zbog toga potrebna promjena "međunarodne financijske arhitekture" da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije