nevjerojatan prizor

Grom udario u kamenu kuću u Drnišu, kamenje se razletjelo po autima

Radio Drniš
09.06.2018.
u 19:08

Drniško područje sinoć je pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme. Kako javlja Radio Drniš, grom je udario u ruševine stare kamene kuće na drniškoj Gradini s koje se kamenje razletjelo po okolnim kućama i automobilu.

Radi se o većim komadima kamenja koje je oštetilo kuće i automobile.

Kuća u koji je grom udario je objekt zaštićene kulturne vrijednosti, u Drnišu poznat kao kuća Nakića na kojoj je sukladno uputama konzervatora potrebno učiniti privremenu zaštitu radi sprječavanja ugroze prolaznika.

Grad Drniš je stoga jutros angažirao građevinara koji će pristupiti sanaciji krovova kuća koje je kamenje oštetilo, a trošak će snositi Grad. Policija postaje Drniš napravila je očevid, a što se tiče štete na vozilima, vlasnici će je utvrđivati s osiguravajućim društvima.

Na teren su izašli pripadnici JVP-a Drniš, djelatnici Gradske čistoće Drniš i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija. Kako javlja Radio Drniš, oštećena vozila su vlasništvo obitelji Hrga, s kojima su i razgovarali.

"Grom je tako jako udario da sam pomislila da je granata. Djeca su se uz krik probudila. Kad sam pogledala van, imala sam što vidjeti, ali hvala Bogu pa je nastala samo materijalna šteta. Apeliram u ime svih nas koji živimo uz taj objekt, pokraj kojeg svakodnevno prolazimo mi i naša djeca, da se učini hitna sanacija jer je izravna prijetnja našim životima. Suprug mi tek stiže s puta, u šoku je, prije par dana smo tek kupili novi auto, a on ga još niti vidio nije", poručila je Milena Potkrajšek Hrga. Dodala je i kako je u njenoj, ali i susjednim kućama nastala šteta i na bijeloj tehnici koja je pregorjela.

"Stalno si mislim što bi bilo da se kuća urušila prema našoj kući umjesto na suprotnu stranu i zahvalna sam što se nije dogodila veća tragedija. Nadam se iskreno da će netko reagirati i pristupiti ozbiljno ovom problemu", rekla je.

Konzervator Ivo Glavaš rekao je za Radio Drniš kako se radi o objektu Serdara Nakića Vojnovića koji je iznimno povijesno važan. "Kad su Osmanlije posljednji put napale Drniš, on se branio iz te kuće koja ima i oružarnicu i na neki način je i fortifikacijski objekt", rekao je.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Šibeniku propisat će hitnu zaštitnu skelu kako ne bi više dolazilo do daljnjeg urušavanja, a od Ministarstva kulture će tražiti sredstva za financiranje restauracije, prenosi Index.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije