Hrvatski šef diplomacije

Grlić Radman u Bruxellesu: Najviše sam govorio o BiH i potrebi promjene izbornog zakona

Gordan Grlić Radman
Emica Elvedji/PIXSELL
16.05.2022.
u 19:28

Teme sastanka su bile stanje u Bosni i Hercegovini te rat u Ukrajini

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je sudjelovao na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu. 

Teme sastanka su bile stanje u Bosni i Hercegovini te rat u Ukrajini, a po završetku Grlić Radman je dao izjavu za medije.

- Kada je u pitanju Srbija, istaknuo sam važnost usklađenja njihove politike sa zajedničkom politikom EU-a kada je u pitanju situacija u Ukrajini. Pohvalio sam napredak Crne Gore. Najviše sam govorio o BiH i potrebi promjene izbornog zakona. Potrebna je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i njihovih građana. Istaknuo sam s Borrellom da se ističe važnost promjene zakona koji za Hrvatsku nije legitiman, nije demokratičan i diskriminatoran je. Na prijedlog Plenkovića boravit će predsjednik Europskog Vijeća Charles Michel i očekujem da bi se mogao dogoditi određen napredak - kazao je Grlić Radman na početku.

- Osudili smo i rusku agresiju te apelirali na prekid te agresije. Imali smo i mogućnost razgovora s ministrom Dmitrom Kulebom koji je zatražio jači angažman zapadnih zemalja - dodao je.

Je li komuniciran veto Hrvatske na ulazak Finske i Švedske u NATO zbog izmjena izbornog zakona u BiH, Grlić Radman je komentirao: - To su odvojene stvari. Od ovih ministara danas nije bio nitko, ali smo o tome razgovarali na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova. Razgovarali smo o tome u Berlinu i svi smo pozdravili njihovu aplikaciju, time još jača naša sigurnost. Time jača jedinstvo i temeljem politike otvorenih vrata, i tadašnji ministar Jandroković je rekao da Hrvatska to podržava. Mene nitko nije pitao za Milanovića, ali su me pitali je li Hrvatska u tom pogledu suglasna. 

- Sve ovisi o dinamici njihovog apliciranja, to bi moglo biti čak i sutra. Onda se sastaje Vijeće koje to odobrava - dodao je.  Hoće li naputak biti ratificiran do summita u Madridu, odgovorio je: 

- To nije natjecanje, ali ja se nadam da hoće. U Berlinu smo izrazili jedinstvo, uopće se nisam bavio drugim dilemama. Ne znam što će netko napraviti, ali znam što radi Vlada. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije