RJEŠENJE ZA IME

Grčka rekla da Makedoniji

01.02.2018.
u 17:04

Neka se ne prevodi s Macedonia, za nas je važno da ime u složenici bude na slavenskom, a ne na engleskom, kaže grčki šef diplomacije N. Kotzias

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias kazao je kako je Grčkoj u sporu oko imena prihvatljivo rješenje koje bi uključivalo riječ Makedonija, ali ne i “Macedonia”. Naime, Grčka želi da se za Makedoniju pronađe ime koje bi bilo isključivo na “slavenskom” jeziku i u svim međunarodnim varijantama.

“Povijesni sastanak”

“Ono što je važno je da ime u složenici ne bude na engleskom, nego na jeziku ove zemlje, dakle bez ikakvog prevođenja”, naglasio je Kotzias istaknuvši kao primjere takvih rješenja u svijetu zemlje poput Afganistana, Uzbekistana, Pakistan i Kazahstana, čija se imena ne prevode, nego ostaju na izvornom jeziku.

Izjava Kotziasa došla je na dan kada je u Makedoniju stigao UN-ov posebni izaslanik za spor između Grčke i Makedonije oko imena Matthew Nimetz, koji je prije Makedonije bio u Ateni. Namjera mu je nastaviti zamah koji je stvoren nakon sastanka premijera dviju država na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prošli tjedan koji je Nimetz opisao kao “povijesni sastanak” koji budi optimizam da će doći do rješenja.

Za grčku vladu prihvatljiva su tri prijedloga imena – “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”. I grčki i makedonski nacionalisti a priori odbijaju bilo kakav dogovor oko promjene imena Makedonija. Naime, makedonski nacionalisti na čelu s VMRO-DPMNE smatraju da je promjena imena korak prema nestanku Makedonije.

VMRO-DPMNE pozivaju se na kartu koja je u javnosti izašla još 2015. prema kojoj će se Makedonija podijeliti na četiri dijela, među državama koje je okružuju Grčke, Albanije, Srbije i Bugarske. Tom podjelom predviđeno je da najmanji dio pripadne Albaniji, a najveći Grčkoj. Nešto manje nego Grčkoj, predviđeno je da pripadne Srbiji, a manje od toga dobila bi Bugarska. Bugari su od trenutka kad je Makedonije postala samostalna država tvrdili da je Ohrid njihov, kao i dio istočne Makedonije do Strumice, a to nije tvrdio bilo tko, već tadašnji vladini službenici, ministri ove države.

Za Bugare je Makedonija samo dio odcijepljen od matice i smatraju da će se ona kad-tad morati vratiti. Albanija, s druge strane, traži zapadni dio Makedonije, potez Skoplje – Veles – Struga, a srpski nacionalisti sjeverni dio Makedonije još nazivaju južnom Srbijom. Za Grčku je već sve poznato iako je do početka šezdesetih godina sjeverni dio Grčke bio praktično makedonski.

S druge strane, grčki nacionalisti, koji su prije dva tjedna prosvjedovali u Solunu, gdje ih se okupilo 100-njak tisuća, najavili su velik prosvjed u Solunu i za 4. veljače ne priznajući da postoji Makedonija i makedonski narod, već da su svi oni Grci na grčkom teritoriju. Zbog grčkih primjedaba, Makedonija je primljena u UN pod privremenim nazivom “Bivša jugoslavenska republika Makedonija”.

Ustupci Skoplja

Pitanje jest je li problemu s Grčkom oko imena Makedonije, koji traju još od 1991. godine, kako bi ta zemlja konačno mogla ući u NATO i EU, došao kraj. Unatoč žestokom protivljenju nacionalista s obje strane, Zaev i Tsipras dogovorili su promjenu imena međunarodne zračne luke u Skoplju koja se sada zove “Aleksandar Veliki”.

“Naša vlada promijenit će imena zračne luke i autoceste koja će se zvati ‘Autocesta prijateljstva’ kako bismo u praksi pokazali da smo snažno angažirani u tome da pronađemo rješenje za spor s Grčkom o imenu Makedonije”, naglasio je Zaev ističući kako “to pokazuje našu dobru volju i dokaz je da nemamo teritorijalnih težnja prema našem susjedu”.

Grčki premijer Alexis Tsipras kazao je da je Zaev “preuzeo važne inicijative koje će omogućiti da se rasprše sumnje u iredentizam” naglašavajući da će poslije rješavanja dugogodišnjeg spora njegova zemlja povući veto na članstvo Makedonije u NATO-u i EU.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije