Na otocima

Grčka će do srijede otvoriti centre za registriranje i razvrstavanje migranata

izbjueglice
15.02.2016.
u 20:32

Grčka će do srijede otvoriti četiri od pet centara za registriranje i razvrstavanje izbjeglica i migranata, što je obećala Europskoj uniji, na vrijeme za europski summit krajem tjedna, rekao je jedan vladin izvor, prenosi AFP.

Otvaranje tih centara, takozvanih hotspotova bilo je predviđeno za prošlu jesen i zatim je odgađano do sredine veljače. Oni će biti otvoreni na otocima Egejskog mora Lezbu, Hiju, Leros i Samu, koji su migrantima početne postaje u Europi, precizira taj izvor u ponedjeljak.

Posljednji od centara koje se Grčka obvezala otvoriti je onaj na otoku Kos, koji će profunkcionirati kasnije zbog kašnjenja u gradnji uslijed protivljenja lokalne uprave i stanovnika, koji upozoravjau da centar ugrožava njihov turizam.

Ministar obrane Panos Kamenos u utorak ujutro bi trebao održati konferenciju za novinare o pokretanju tih centara, navela je njegova služba za odnose s javnošću, a potom će posjetiti četiri otoka na kojima se otvaraju izbjeglički centri.

Svaki od tih centara će moći prihvatiti tisuću migranata na vramensko razdoblje od 72 sata, tijekom jojeg će ih se registrirati, uzeti otiske prstiju kako bi se otkrila eventualna nazočnost džihadista i obaviti razvrstavanje na izbjeglice koji imaju uvjete za dobivanje azila i migrante koji nemaju to pravo i bit će vraćeni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?