KAKO JE TO MOGUĆE?

Govorili su mu da ima čir na želucu, tek nakon sedam godina shvatili da je dijagnoza puno gora

23.08.2021.
u 16:56

Matthew Best, 39-godišnjak iz Brisbanea, Australija, godinama je trpio bolove u trbuhu, a nitko mu nije mogao pomoći ni otkriti pravu dijagnozu.

Nakon nekoliko pretraga liječnici su rekli da ima refluks i čir na želucu i da će sve biti uredu, ali kako simptomi nisu prolazili, naprotiv, bili su sve gori, odlučio je otići na još nekoliko pregleda. Sljedeća dijagnoza bila je anemija i liječenje iste. Matt je živio zdravo, koliko god je to mogao s obzirom na bolove u trbuhu koji nisu prestajali. Sedam godina ovaj je mladić živio s teškom bolešću, a da to nitko nije mogao otkriti. Tek 2018. godine, nakon kolonoskopije, liječnici su ustanovili da ima tumor u debelom crijevu koji je velik oko 10 centimetara i već u 3. stupnju. Proširio se tkivom i obavio crijeva, a Matt kaže kako je nakon te rečenice ostao u šoku i nije mogao ništa reći, a imao je bezbroj pitanja u glavi. Nažalost, rani simptomi raka crijeva često se pojavljuju u obliku nekih svakodnevnih tegoba, poput anemije, pa je teško otkriti tako ozbiljnu dijagnozu. Matt je operiran, išao je šest mjeseci na kemoterapiju koja je uzrokovala mučnine i iscrpljenost te perifernu neuropatiju - neki ekstremiteti bi boljeli ili utrnuli - ali nakon duge borbe, uspješno je izliječen i redovito odlazi na kolonoskopiju kako bi isključili rast novih tumora.

"Bilo je tu čudno putovanje i splet neobičnih emocija. Nikad u životu nisam osjećao toliku podršku i iskreno sam zahvalan svim članovima obitelji i prijateljima. Mislim da moram podignuti svijest o ovoj opasnoj bolesti od koje svake godine premine 5 255 Australaca, odnosno oko 101 čovjek tjedno. Ako imate dojam da nešto nije u redu, otiđite liječniku", kaže za Daily Mail.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije