traže odštetu

Google, Apple, Tesla, Microsoft tuženi zbog zlouprabe djece u rudnicima Konga

17.12.2019.
u 13:03

Apple, Google, Tesla i Microsoft su među tvrtkama imenovanim u parnici u kojoj se traži odšteta zbog smrti i ozljeda djece rudara u Demokratskoj Republici Kongo.

Međunarodni odvjetnici za ljudska prava podnijeli su tužbu uime 14 obitelji iz Konga, piše BBC.

Oni optužuju kompanije da su imale saznanje da se kobalt koji se koristi u njihovim proizvodima mogao dovesti u vezu s dječijim radom. DR Kongo proizvodi 60 posto kobalta na svjetskom tržištu.

Taj mineral se koristi za proizvodnju litijum-jonskih baterija namijenjenih za napajanje električnih automobila, laptopa i pametnih telefona.

Međutim, postupak ekstrakcije tog minerala izaziva zabrinutost jer je povezan s ilegalnim rudarstvom, kršenjem ljudskih prava i korupcijom.

U tužbi podnesenoj u SAD-u tvrdi se da su tehnološke kompanije imale "saznanje" da se kobalt nabavljen za njihove proizvode može povezati s dječijim radom.

Oni kažu da kompanije nisu uspjele regulirati svoje lance opskrbe i umjesto toga su željele profitirati od eksploatacije.

Ostale tvrtke navedene u parnici su proizvođač računara Dell i dvije rudarske kompanije, Zhejiang Huayou Cobalt i Glencore, koji posjeduju rudnike gdje su, kako navode obitelji, njihova djeca radila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?