POOŠTRAVANJE ODNOSA

Glavni tajnik NATO-a zaprijetio Kini: Trebaju se suočiti s posljedicama podrške Rusiji

Jens Stoltenberg
Chris Kleponis - Pool via CNP
18.06.2024.
u 08:57

Peking je već pod nekim sankcijama zbog potpore Rusiji - prošlog mjeseca SAD je najavio ograničenja koja bi bila usmjerena na oko 20 tvrtki sa sjedištem u Kini i Hong Kongu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako bi se Kina trebala suočiti s posljedicama zbog podrške ruskom ratu u Ukrajini, ako ne promijeni svoj put. Stoltenberg rekao je da Peking "pokušava sjediti na obje stolice" podupirući s jedne strane ruske ratne napore, dok također pokušava održati odnose s europskim saveznicima.

"Ovo ne može funkcionirati na duge staze", rekao je Stoltenberg za BBC News tijekom posjeta Washingtonu gdje se susreo s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Rusija ne pokazuje znake ublažavanja rata protiv Ukrajine. Upitan što bi članice NATO-a mogle učiniti u vezi s kineskom potporom Rusiji, Stoltenberg je rekao da je "u tijeku razgovor" o mogućim sankcijama.

Glavni tajnik NATO-a ustvrdio je kako Kina "dijeli jako puno tehnologija, (poput, o.a) mikroelektronike, koja je ključna za Rusiju za izradu projektila, oružja koje koristi protiv Ukrajine", te je dodao kako bi "u nekoj fazi trebali razmotriti neku vrstu ekonomske cijene ako Kina ne promijeni svoje ponašanje".

 

Peking je već pod nekim sankcijama zbog potpore Rusiji - prošlog mjeseca SAD je najavio ograničenja koja bi bila usmjerena na oko 20 tvrtki sa sjedištem u Kini i Hong Kongu. Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom, navodeći da ne prodaje smrtonosno oružje i da "razborito postupa s izvozom predmeta dvojne namjene u skladu sa zakonima i propisima".

Stoltenberg je komentirao najavljeni odlazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sjevernu Koreju. Zbog rata u Ukrajini, Rusija je sve više izolirana među ostalim zemljama zbog čega je Putin u više navrata rekao kako se mijenja ravnoteža moći Zapada te da zbog toga on radi na jačanju veza s čelnicima koji misle isto kao on.

"Rusija se sada sve više povezuje s autoritarnim vođama", rekao je Stoltenberg za BBC, navodeći zemlje poput Iran, Kine i Sjeverne Koreje. Kao jedan od primjera naveo je kako je Sjeverna Korena poslala Rusiji topničke granate, a a zauzvrat je Rusija dala naprednu tehnologiju za sjevernokorejski raketni i nuklearni program.

"Dakle, Sjeverna Koreja pomaže Rusiji da vodi agresijski rat protiv Ukrajine", izjavio je Stoltenberg.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije