Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a: Putinova retorika je opasna, a ponašanje neodgovorno'

Jens Stoltenberg
27.02.2022.
u 17:22

Stoltenberg je rekao da Rusija ne prijeti samo Ukrajini nego i članicama NATO-a jer zahtijeva da Savez povuče sve svoje snage iz istočnih članica.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u nedjelju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je stavio u stanje pripravnosti snage za odvraćanje.

“To je opasna retorika i takvo ponašanje je neodgovorno”, izjavio je Stoltenberg u intervjuu za CNN. Istaknuo je da takva retorika u kombinaciji s onim što se događa u Ukrajini, gdje Rusija vodi rat protiv neovisne i suverene države čini situaciju još ozbiljnijom. Stoltenberg je dodao da Rusija ne prijeti samo Ukrajini nego i članicama NATO-a jer zahtijeva da Savez povuče sve svoje snage iz istočnih članica.

Putin je u nedjelju objavio da su snage za odvraćanje ruske vojske, koje mogu uključivati i nuklearnu komponentu, stavljene u stanje pripravnosti. Tu svoju odluku Putin je opravdao agresivnim izjavama čelnika NATO-a prema Rusiji i "nezakonitim" ekonomskim sankcijama koje su joj nametnute nakon invazije na Ukrajinu. 

Snage za odvraćanje postrojbe su opremljene projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem. Putin je nakon početka invazije na Ukrajinu upozorio da će se oni koji Rusiju pokušaju spriječiti "suočiti s posljedicama kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti".

Mnogi su to protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?