energetski div

Gazprom od sutra prekida isporuku ruskog plina Danskoj

gazprom
31.05.2022.
u 18:57

 Vodeća danska energetska kompanija Orsted potvrdila je da će ruski državni energetski div Gazprom obustaviti isporuku plina počevši od 1. lipnja nakon što su iz ove kompanije odbili platiti plin u rubljama.

- U Orstedu čvrsto stojimo iza svog stava da odbijamo plaćanje u rubljama i pripremali smo se za ovaj scenarij, tako da još uvijek očekujemo da ćemo moći isporučiti plin našim kupcima - rekao je Mads Nipper, predsjednik grupe i izvršni direktor ove danske kompanije.

Orsted je u ponedjeljak upozorio da bi isporuka plina mogla biti prekinuta, dodajući da pripreme za smanjenje rizika za šire opskrbe uključuju punjenje skladišta plina u Njemačkoj i Danskoj.

- Budući da nema plinovoda koji ide izravno iz Rusije u Dansku, Rusija neće moći izravno prekinuti isporuku plina Danskoj, pa će tako Danska i dalje moći dobivati plin. Međutim, to znači da se plin za Dansku mora u većoj mjeri kupovati na europskom plinskom tržištu. Očekujemo da će to biti moguće - navode iz ove kompanije, piše CNN.

Oko četiri posto ukupne potrošnje energije Danske dolazi iz ruskog plina, prema europskoj istraživačkoj organizaciji Bruegel.

Finskoj, Poljskoj i Bugarskoj već su prekinute isporuke ruskog plina nakon što su odbile platiti u rubljama. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u martu da će "neprijateljske" nacije morati plaćati u rubljama, a ne eurima ili dolarima navedenim u ugovorima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?