Fabrice Leggeri

Frontex odao priznanje hrvatskim trenerima

DW
14.04.2021.
u 20:23

Izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri pri posjetu centru za obuku u Bariju odao je priznanje hrvatskim trenerima za provođenje praktične nastave vezane za zaštitu državne granice, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova. 

Direktor Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) Fabrice Leggeri jučer je posjetio centar za obuku u talijanskome gradu Bariju, gdje 160 polaznika iz zemalja članica Europske unije pohađa šestomjesečni program osposobljavanja stalnih snaga europske granične i obalne straže u kojem kao treneri sudjeluju i hrvatski stručnjaci.

U programu osposobljavanja stalnih snaga Frontex se, naime, oslanja na zemlje članice i svoje partnerske akademije, a hrvatska Policijska akademija, koja je od samog početka uključena u izradu nastavnog plana i programa obuke, sada sudjeluje i u online te face-to-face nastavi.

Nakon Koszalina i Ketrzyna u Poljskoj, gdje su sudjelovali u obuci više od 250 pripadnika stalnih snaga, certificirani Frontexovi treneri Mirjana Abramović, Aleksandar Čubrilo i Martina Grdinić s Policijske akademije te Krešimir Kaniža iz Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice trenutačno u Bariju sudjeluju u provedbi Modula 5 – Zaštita državne granice.

Policijskoj akademiji MUP-a Republike Hrvatske još je jedanput odano priznanje, ističe MUP, a ovaj put osobno ga je hrvatskim trenerima dao izvršni direktor Frontexa Leggeri tijekom posjeta centru za obuku.

Posebno je istaknuo zasluge hrvatskog tima u provođenju praktične nastave vezane za zaštitu državne granice, aktivnosti granične policije u ophodnji te uporabu opreme za nadzor državne granice. Vježbe koje vjerno simuliraju realne situacije na terenu hrvatski treneri provode uz pomoć iskusnog tima za potporu koji čine Robert Kralj i Nikola Slamek s Policijske akademije te Natalija Jovan iz Policijske uprave zagrebačke.

Njihov je zadatak da znanje i iskustvo koje su stekli u mnogim praktičnim Frontexovim obukama u Hrvatskoj primijene kako bi i budućim stalnim snagama osigurali da u realnim uvjetima procijene vlastite jake i slabe strane te se na taj način najbolje pripreme za zadaće koje ih uskoro očekuju na vanjskim granicama Europske unije, navodi se, među ostalim, u priopćenju MUP-a.

Policijska akademija jedna je od najaktivnijih partnerskih akademija Frontexa, koja od 2016. u Hrvatskoj organizira praktične Frontexove obuke za pripadnike graničnih policija zemalja članica EU-a, a nedavno je u suradnji s njemačkim kolegama uspješno završila i projekt Zajedno na jugoistočnoj granici EU-a u kojem su sudjelovali i policijski službenici iz zemalja u regiji, ističe MUP. 

Frontex u prvoj kampanji za stalne snage europske granične i obalne straže namjerava primiti više od 700 ljudi koji će zajedno djelovati na vanjskim granicama EU-a, u skladu sa zakonskim okvirom i etičkim standardima Unije. Stalne snage pomagat će članicama Europske unije u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija.

Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminala te vraćanje ljudi koji su ilegalno u Europskoj uniji. Potkraj 2020. obuku je u Poljskoj završilo više od 250 polaznika, a uskoro će im se pridružiti i 160 polaznika iz Barija.

Prvi Frontexov tim za vraćanje iz kategorije stalnih snaga već je angažiran kao potpora u talijanskoj zračnoj luci Fiumicinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije