SLAVODOBITNIKOVA PRVA POBJEDA

Frano Ivković slavodobitnik je jubilarne, velike 300. Sinjske alke!

Sinjska alka
09.08.2015.
u 19:33

Frano Ivković slavodobitnik je jubilarne, velike 300. Alke. Čvrsta desnica i oko sokolovo donijeli su mu čak 8 punata. Prvu i treću utrku pogodio je u sridu, a drugu u dva i iza sebe ostavio svih ostalih 16 alkara.

Tradicionalnim prijamom vojvode Ante Vučića u alkarskim dvorima započela su službena događanja na dan jubilarne 300. Sinjske alke na kojoj se, očekivano, okupila sva sila poznatih ljudi. Glavna gošća je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom i odvijala jubilarna Alka, koju, kako je rekao dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD-a) Sinjani i Cetinjani pripremaju i sanjaju već godinama.

– Mi, Cetinjani tri stoljeća trčimo Alku koja nije samo viteški turnir već zgusnuta povijest izrasla iz herojstva naših pradjedova, pobjeda pravde nad nepravdom – rekao je Vukić i citirao dr. Franju Tuđmana koji je u Sinju rekao da bez vrijednosti koje simbolizira Alka ne bi bilo slobodne i neovisne Hrvatske.

Predsjednica je Stipi Jukiću darovala plamenac, posebno izrađen za veliko, jubilarno natjecanje,  koji će biti trajno pohranjen u Muzeju Alke dok je Jukić predsjednici uručio Zlatnu plaketu VAD-a.

Prije dolaska u Alkarske dvore Grabar Kitarović je bila u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, gdje je prihvatila poziv gvardijana fra Petra Klapeža da dođe u Sinj na blagdan Velike Gospe.

– Upravo ovdje sam prošle godine, potaknuta dobrodošlicom Sinjana odlučila ući u predsjedničku kampanju  – rekla je Grabar Kitarović koja je i danas bila toplo dočekana u Sinju.

– Fantastično, fenomenalno! Drago mi je što sam i sam pridonio, zajedno s Vladom da se Muzej alke dovrši na vrijeme i otvori uoči jubilarne Alke – izjavio je Branko Grčić, izaslanik premijera Milanovića koji je nije došao, zbog „male viroze“ kako nam je rekao Grčić koji je na tribinama otrpio i pokoji sporadični zvižduk namijenjen šefu Vlade.

– Lijepa atmosfera, veličanstven Muzej. Pripremamo zajedničke turističke programe Splita i Sinja, ozbiljnije krećemo dogodine – najavio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

U Sinju su potpredsjednici Vlade Ranko Ostojić i Branko Grčić, ministri Ante Kotromanović, inače bivši alkarski vojvoda, Anka Mrak-Taritaš, Mirando Mrsić, Ivan Vrdoljak, Vedran Mornar, Darko Lorencin. Nije došao predsjednik Sabora Josip Leko, ali su bila dvojica potpredsjednika Željko Reiner i Tomislav Čuljak. Alku su pratili Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Vlado Dominić, ravnatelj policije. Među brojnim županima i gradonačelnicima zapažen je Milan Bandić, Ivo Baldasar te članovi diplomatskog zbora registrirani u RH.

Izvan svečane lože, s pukom su šef oporbe Tomislav Karamarko i Darinko Kosor. Alku prate i Hrvoje Maleš, Zdravko Mamić, Nenad Bach, Boris Ljubičić, Dubravko Šimenc te mnoštvo poznatih ljudi.

– S alkarima sam se družila u Bruxellesu, vojvoda mi je darovao alkarske naušnice i obećala  sam im da ću doći. Jako mi je drago što sam danas u Sinju, a onda idem negdje na obalu, na tjedan dana odmora – rekla nam je europarlamentarka Marijana Petir.

Iako su ulaznice za 300. Alku trostruko skuplje nego inače (najjeftinije su 150, a najskuplje 300 kuna), karta za alku bila je najtraženija roba u Sinju. Paljike (tribine) su proširene pa ima oko 5200 sjedećih mjesta, ali to nije bilo dovoljno za sve koji su uživo željeli gledati veliko nadmetanje sinjskih vitezova. Čvrsta desnica i oko sokolovo najboljeg i najuspješnijeg zlatnim slovima upisuje u povijest viteške igre, jedine na cijelom svijetu te vrste koju je pod svoju zaštitu stavio UNESCO i upisao je u registar svjetske nacionalne baštine.

 Alkarski barjak i ove godine nosi Stipe Bilandžić, a u njegovoj pratnji su Marko Vrca, Martin Šušnjara, Bože Mandac, Alen Poljak, Joško Masnić, Mislav Franchini.

Za svog ađutanta vojvoda je, kao i prošle godine odredio Franu Talaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije