nastavlja s usmrćivanjem peradi

Francuska pokušava suzbiti ptičju gripu kod pataka

ptičja gripa
08.01.2021.
u 18:44

Francuska će nastaviti s usmrćivanjem peradi kako bi dobila "utrku s vremenom" i suzbila širenje virusa ptičje gripe na jugozapadu zemlje, priopćio je u petak ministar poljoprivrede Julien Denormandie. 

Francuska je među europskim zemljama koje su prijavile vrlo zarazne sojeve ptičje gripe krajem prošle godine, a to je izazvalo strah u peradarskom sektoru da bi se mogla ponoviti kriza iz 2016. i 2017. kada su usmrćeni deseci milijuna ptica.

Suočena s učestalim slučajevima zaraze sojem ptičje gripe H5N8 na farmama pataka u regiji Landes, Francuska je u pogođenim zonama uništila jata kako bi se zaustavio prijenos bolesti.

"Moramo biti brži", rekao je Denormandie na radio postaji France Bleu Gascogne. "Gotovo 400 tisuća pataka usmrćeno je u Landesu (...) a tome će valjati dodati još nekoliko stotina tisuća, nema sumnje", rekao je, dodajući da će klaonice biti rekvirirane.

Vlasti su potvrdile 119 slučajeva zaraze ptičjom gripom H5N8 u Landesu, u usporedbi s 48 koliko ih je bilo zabilježeno 1. siječnja.

Francuski jugozapad poznat je po uzgoju pataka za opskrbu unosne industrije pašteta.

Program usmrćivanja bit će proširen u radijusu od pet kilometara od žarišta epidemije, u usporedbi s početno planirana tri kilometra, priopćilo je ministarstvo.

Iako smrtonosan za ptice, nije poznato da se virus H5N8 prenosi na ljude i nema opasnosti od konzumacije proizvoda od peradi.

Izbijanje ptičje gripe pokrenulo je val trgovinskih ograničenja. Kina je ovoga tjedna potvrdila obustavu uvoza francuske peradi dok se Francuska zalaže da Peking ograničenja primjenjuje samo na regije u kojima je buknula zaraza.

Francuski poljoprivrednici dobit će naknade za usmrćenu perad, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?