OPIRALA SE KONTROVERZNOJ POLITICI

Francuska ministrica pravde podnijela ostavku

Christiane Taubira
27.01.2016.
u 16:00

Francuska ministrica pravde Christiane Taubira podnijela je ostavku u srijedu, kratko prije objave iznošenja u parlamentu planova da se ljudima osuđenim za terorizam oduzme državljanstvo.

Taubira je poznata po svom neslaganju s kontroverznim prijedlozima vlade.

Planovi o oduzimanju državljanstva predlagani su nakon napada u Parizu 13. studenog u kojima je ubijeno 130 ljudi.

- Povremeno ostajem pri opiranju, povremeno opiranje znači odlazak - navela je ona na svom Twitter postu.

Umjesto Taubire, jedne od nekoliko značajnih visokih crnačkih političara u Francuskoj, na funkciju ministra dolazi Jacques Urvoas, koji se smatra pristalicom ustavne promjene o oduzimanju državljanstva i saveznikom premijera Manuela Vallsa.

Rođena u Francuskoj Gvajani, Taubira (63) je doživjela rasističke uvrede od krajnje desnice tijekom obavljana  dužnosti ministrice pravde.

Njena naklonost ka ljevici često ju je dovodila u sporove sa službenom politikom, posebno nakon napada u studenom - kada je predsjednik Hollande objavio mnogo oštrije mjere u borbi protiv terorizma, navodi dopisnik BBC-ja iz Pariza Hugh Schofield.

U kominikeu iz Elizejske palače navodi se da je predsjednik Hollande prihvatio ostavku ministrice pravde.

- Oni su se suglasili o potrebi ukidanja njene uloge u vrijeme kada započne rasprava o ustavnim promjenama u Narodnoj skupštini - navodi se u priopćenju.

Francuski premijer Manuel Valls bi trebao predstaviti reforme pred skupštinskom komisijom u srijedu prije nego što budu predočene izaslanicima narednog tjedna. On je izjavio za BBC u prošlom tjednu da Francuska ne može živjeti vječno pod izvanrednim stanjem, ali sve dok je prisutna prijetnja terorizma, "sva sredstva moraju se iskoristiti dok ne porazimo Daesh", rekao je koristeći arapski akronim za Islamsku državu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije