STRAŠNI ZLOČINI

FOTO Satelitske snimke otkrile stravu nedaleko Mariupolja: 'Pojavilo se više od 200 novih grobnica'

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
21.04.2022.
u 19:06

Objavljene su nove satelitske snimke koje prikazuju masovno groblje u blizini opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja, prema tvrtki Maxar Technologies

Gradonačelnik Mariupolja Vadym Bojčenko potvrdio je danas izvješća da su pronađene masovne grobnice u mjestu Manuš, 20 kilometara od Mariupolja. Govoreći putem video linka s neotkrivene lokacije, rekao je kako ruske snage "čiste svoje zločine" u opkoljenom gradu Mariupolju i skrivaju tijela u masovnim grobnicama u Manušu, u regiji Donjeck.

"Prema našim procjenama, više od 20.000 civila ubijeno je od neprijateljskih topničkih i raketnih udara na ulicama našeg grada. Imamo dokaze i od komunalnih službi u gradu, oni su osobno vidjeli ta tijela i sada vidimo kako ta tijela nestaju", kazao je. 

Objavljene su nove satelitske snimke koje prikazuju masovno groblje u blizini opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja, prema tvrtki Maxar Technologies. Američka tvrtka priopćila je da se na tom mjestu posljednjih tjedana pojavilo više od 200 novih grobnica, dok su ruske trupe nastavile bombardirati regiju.

Iz Maxara su rekli da pregled slika od sredine ožujka do sredine travnja pokazuje da je proširenje počelo između 23. i 26. ožujka, piše Sky News.

Podsjetimo, najveće borbe vode se na istoku Ukrajine i u lučkom gradu Mariupolju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako je spreman pustiti ruske zarobljenike u zamjenu za siguran prolaz civila i ukrajinskih snaga iz Mariupolja u kojem je, vjeruje se, ostalo 100.000 građana. Ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio je ruskoj vojsci da otkaže planove za juriš na čeličanu u Mariupolju gdje se nalaze posljednje preostale ukrajinske trupe Američki predsjednik Joe Biden najavio je dodatnu sigurnosnu pomoć Ukrajini.

"Danas najavljujem 800 milijuna dolara vojne pomoći kako bih dodatno povećao sposobnost Ukrajine da se bori na istoku, u regiji Donbas", rekao je Biden. Novi paket uključivat će teško topničko oružje, desetke haubica, 144.000 streljiva i taktičke bespilotne letjelice, rekao je Biden. 

"Sada smo u kritičnom vremenskom razdoblju kojim se postavljaju temelji za iduću fazu rata. Sjedinjene Države i naši partneri i saveznici što je brže moguće nastavljaju pružati Ukrajini potrebnu opremu", kazao je. 

Biden kaže da će sljedećeg tjedna podnijeti službeni zahtjev Kongresu za drugi dodatni paket financiranja za Ukrajinu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?