najjači u posljednjih 25 godina

FOTO Neboderi izbijeni iz zemlje, smrskani automobili i borba za preživjele: Ovo su dramatični prizori s Tajvana nakon potresa

potres na Tajvanu
Foto: Reuters/Pixsell
1/10
03.04.2024.
u 08:02

Tajvan je u srijedu pogodio potres magnitude 7.2 stupnja, najjači u posljednjih 25 godina, dobro zatresavši zgrade i izazvavši upozorenje za cunami za otoke u južnom Japanu i na FIlipinima.

Televizijske postaje objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u gusto naseljenom istočnom gradu Hualienu, blizu epicentra potresa.

Lokalni mediji prenose da u zgradama ima zarobljenih ljudi, a stigle su i prve potvrde o ljudskim žrtvama. Najmanje četiri osobe su poginule, a više od 50 je ozlijeđenih.

Potres, koji je izazvao prekid struje u glavnom gradu Taipeiju, dogodio se u 7 sati i 58 minuta po lokalnom vremenu na dubini od 15.5 km kod južne obale Tajvana, izvijestila je državna seizmološka služba.

 

potres na Tajvanu
1/9

 

Filipinska seizmološka agencija također je izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren. Potres se osjetio u Šangaju u Kini, rekli su očevici. Kineski mediji navode da se osjetio i u Fuzhou, Xiamenu, Quanzhou i u Ningdeu u pokrajini Fujian.

Naknadna podrhtavanja tla i dalje se osjete u Taipeiju, a dosad ih je bilo najmanje 25, navode stanovnici. Više od 87.000 kućanstava je ostalo bez struje a brzi željeznički vlakovi su zaustavljeni.

Južni tajvanski znanstveni park, u kojem je nalazi važan proizvođač poluvodiča, izvijestio je da tvrtke posluju normalno. I taj tehnološki gigant je priopćio da se proizvodnja odvija neometano.

 


 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije