Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

"Forbes" objavio popis: Balkanske zemlje sigurnije od Rusije i SAD

Balkanske države Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, po ovom parametru, nalaze se ispred svjetskih sila - Rusije i Amerike, navodi „Forbes“.
07. lipnja 2020. u 17:02 0 komentara 119 prikaza

Najsigurnija država u planu zaštite od pandemije koronavirusa je Švicarska, dok je najopasniji Južni Sudan, navedeno je u najnovijem "Forbesovom" popisu, pozivajući se na novo izvešće “Deep Knowledge Group“.

Međutim, ono što je zanimljivo, balkanske države Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, po ovom parametru, nalaze se ispred svjetskih sila - Rusije i Amerike, navodi „Forbes“.

A SAD je na 58 mestu, odmah nakon Rumunije i na dve pozicije ispred Rusije (61 mesto), prenosi Avaz. 

Što se tiče balkanskih država, na popisu najbolje stoji Slovenija (32 mjesto), četiri mjesta iza nje je Hrvatska, dok je Crna Gora na 42. mjestu. Srbija se našla na 54. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 72.

Podaci se baziraju na 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u takvim kategorijama, kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sustava i efikasnost Vlade.

Ono što je zanimljivo, nakon nekoliko mjeseci pandemije, rejting država u planu epidemiološke sigurnosti potpuno se promijenio u odnosu na početak. Prvobitno su najviša mjesta zauzimale države koje mogu munjevito reagirati na krizne situacije. 

Međutim, sada su ta meta zauzele države s najstabilnijom ekonomijom. 

Prva mjesta su zauzele Švicarska i Njemačka, zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mjera. Treće mjesto je pripalo Izraelu, četvrto Singapuru, peto Japanu, šesto Austriji, sedmo Kini. SAD se nalaze na 58 mjestu, a Rusija na 61 mjestu.

U ovom trenutku, ako je vjerovati izvješću, najopasnije regije su države Afrike, južno od Sahare, Južna Amerika, kao i neke bliskoistočne zemlje i države Pacifika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.