IZBORI

Finska sutra na prekretnici: Hoće li desničari i antimigranti zamijeniti Sannu Marin

01.04.2023.
u 14:03

Finska politika mogla bi doživjeti dramatičan pomak na krajnju desnicu na izborima u nedjelju, jer antiimigrantska stranka ima za cilj zamijeniti socijaldemokratsku premijerku Sannu Marin.

Majka jednog djeteta, koja je preuzela dužnost 2019. kao najmlađa premijerka na svijetu sa 34 godine, najpopularnija je premijerka Finske ovog stoljeća, pokazuju ankete.

Ali najnovije ankete u četvrtak stavile su njenu Socijaldemokratsku partiju (SDP) lijevog centra na treće mjesto, iza antiimigracione i nacionalističke Finske stranke i Nacionalne koalicije desnog centra, koje su zadržale malo vodstvo.

Prvo mjesto za krajnje desničarsku Finsku stranku i krajnje desničarski premijer bilo bi prvo u Finskoj - iako je stranka ranije bila u vladi. Trenutno se čini da će premašiti rekordnih 19 posto koje je imala na izborima 2011. godine.

Tradicionalno, najveća od osam glavnih stranaka u parlamentu polaže pravo na imenovanje vlade. Marin predvodi koaliciju lijevog centra socijaldemokrata, Centra, Zelenih, Lijeve alijanse i Švedske narodne partije Finske.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?